Hlavní obsah

Cukrářky ze vsetínské střední školy míří na mistrovství světa do Lucemburska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín

Nejkrásnější perníky v České republice pečou studentky vsetínské Střední odborné školy Josefa Sousedíka Marie Kolínková a Markéta Václavíková pod vedením své učitelky Jaroslavy Londové.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za své cukrářské výrobky posbíraly už řadu zlatých medailí, naposledy letos na mezinárodním mistrovství republiky kuchařů a cukrářů Gastro Hradec. V listopadu budou Česko reprezentovat na světové soutěži Culinary World Cup 2010 v Lucemburku.

Marie Kolínková přitom dlouho neměla jasno, jaký obor půjde studovat. „Od malička jsem sice doma pomáhala s pečením, ale když jsme si měla zvolit obor, který půjdu studovat, vybírala jsem mezi kadeřnicí a cukrářkou. Nakonec jsem se rozhodla pro cukrářku a svého rozhodnutí nelituji,“ svěřila se dívka, která by si v budoucnu ráda otevřela vlastní cukrárnu.

To její kolegyně Markéta Václavíková v tom měla celkem jasno. „Měla jsem ráda sladké, takže rozhodnutí nebylo moc složité,“ přiznala. Obě však mají jedno společné - dokážou vytvořit takové perníčky, o kterých se kdekteré cukrářce ani nesnilo.

Talent pro jemnou práci odhalilo zdobení vánočních perníků   

Neobyčejný talent pro jemnou a velmi přesnou práci odhalila u obou dívek jejich učitelka poměrně záhy - při zdobení perníků na Vánoce. „Dívala jsme se na výrobky žáků a vytipovala jsem si tvůrce těch nejlepších. Pak jsme se začaly cíleně připravovat na soutěže,“ zavzpomínala Jaroslava Londová. Ochotně a ráda tak předala svým studentkám všechny zkušenosti, které získala nejen za svou 30letou praxi, ale také je zdědila od svých babiček. A to včetně receptu na speciální polevu, díky níž vznikají pod rukama cukrářek vějíře, klobouky a další výrobky s neopakovatelnými vzory podobající se té nejjemnější krajce.

Potom, jak sama říká, je to už jen věcí fantazie a šikovných rukou. „Inspiraci hledám například v časopisech a kolem sebe. Před minulou soutěží mě inspiroval vnuk a jeho hračky. Určitou hranici vytyčí i podmínky soutěže, které mě nutí, abych se zamyslela. Svou představu pak konzultuji s dívkami, které často doslova chrlí nápady,“ poznamenala Londová.

Příprava na soutěž může trvat měsíce   

Přípravy na takové soutěže trvají týdny až měsíce. „Všechny výrobky se musí nejprve dobře upéct, aby nepraskaly a měly stejnou barvu. To se často nepovede hned napoprvé,“ přiblížila Kolínková.

Mladé cukrářky tak mají už nyní plné ruce práce. Na mezinárodní soutěž do Lucemburku odjíždějí 20. listopadu. Jaké výrobky ale budou připravovat zatím prozradit nechtějí. „Část kompozice bude stejná jako na mistrovství republiky v Hradci Králové, část ale bude zcela nová a určitě bude originální,“ shodly se cukrářky.

Jejich umění se již brzy bude moci naučit i veřejnost. Jaroslava Londová chystá kurz zdobení perníčků pod názvem Domácí cukrárna. Zájemci se na něm dozví i tajemství jedinečné polevy, která se neroztéká a je podmínkou pro vytváření ohromujících perníkových vzorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám