Hlavní obsah

Elektronická kůže z americké laboratoře má i cit

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vědci vyvinuli umělou elektronickou kůži, která dokáže reagovat i na dotyky. Je to příležitost nejen pro tvůrce nových robotů, ale i pro výrobce supermoderních protéz.

Foto: Profimedia.cz

Grafika zvětšené textury umělé e-kůže, každá černá ploška ve skutečnosti představuje jeden obrazový bod.

Článek

„Lidé obecně vědí, jak držet křehké vajíčko, aniž by ho promáčkli. Pokud bychom chtěli někdy vytvořit robota, který dokáže například servírovat jídlo, museli bychom zajistit, aby při tom nerozbil sklenice na víno. A chtěli bychom také, aby držel hrnec s polévkou tak, aby mu nevyklouzl,“ řekl stanici CNN Ali Javey, expert z Kalifornské univerzity v Berkeley.

E-kůže se skládá z nanovláken vyrobených z germania a křemíku, uložených v obalu z polyimidu a pokrytých miniaturními tranzistory. Nad nimi je gumová vrstva citlivá na tlak.

Umělá kůže dokáže rozlišit tlaky v hodnotě 0 až 15 kilopascalů, což odpovídá tomu, s čím se setkává lidská kůže při čištění zubů, psaní na stroji nebo obracení stránek v knize. Robot vybavený e-kůží by mohl tyto aktivity zvládat – na rozdíl od dnešních necitlivých automatů. Konkurenční tým vedený inženýrkou Zhenan Baovou dokonce vytvořil kůži, která dokáže zaregistrovat i motýla, který na ni usedne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám