Hlavní obsah

Středoškoláci se mohou hlásit do projektu Otevřená věda

Praha

Talentovaní mimopražští středoškoláci se mohou do 1. října hlásit na stáže projektu Otevřená věda. Nabízí se jim příležitost nahlédnout do vědeckého světa. V tomto již třetím kole si mohou vybírat z více než dvou stovek témat z biologie, chemie, fyziky, matematiky a informatiky i geologie a geografie, uvedl Leoš Kopecký z pořádající Akademie věd.

Článek

Pro studenty bude připraveno 35 nových stáží, které se uskuteční od 1. října 2010 do ledna 2012. Při plnění odborných úkolů je povedou vědečtí pracovníci ústavů Akademie věd a pracovišť vysokých škol. Podrobné informace, jak se do projektu zapojit zájemci naleznou na webových stránkách projektu.

Ukončené stáže z prvních kol přinášejí podle Kopeckého první výsledky. Studenti z nich připravují vědecké práce, se kterými se účastní celostátní soutěže ve středoškolské odborné činnosti (SOČ). Ti nejúspěšnější dostanou příležitost výsledky svých výzkumů představit v mezinárodních studentských soutěžích.

Nadšení z mnohdy oboustranně přínosné práce nechybí ani školitelům. Lektor Aleš Vítek, který spolupracoval se studentem Miroslavem Rapčákem na tématu Vlastnosti molekulových a atomových klastrů - počítačové modelování, je přesvědčen, že by se přírodní vědy neměly učit zpaměti. Studenti by měli být vedeni především k jejich pochopení a to se podle něj plně daří v takových projektech, jako je Otevřená věda.

Motivuje podle něj nejen studenty, ale i vědce, aby měli zájem mladé talenty vést a rozvíjet.

Na projektu Otevřená věda II spolupracuje Středisko společných činností Akademie věd s 19 akademickými ústavy a osmi českými univerzitami. Projekt je financován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám