Hlavní obsah

Ministerstvo školství: Komerční přípravné kurzy k maturitám jsou zbytečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na státních maturitách vydělávají soukromé firmy, nabízejí přípravné kurzy na nové zkoušky dospělosti. Ministerstvo školství i centrum pro přípravu maturit CERMAT se však od těchto nabídek distancovaly, žáky prý nejlépe připraví říjnová maturitní generálka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se distancuje od nabídek přípravných kurzů ke státním maturitám.

Článek

Poskytovatelé kurzů ale očekávají zájem studentů, maturanti prý mají strach z neznámého. Nové zkoušky poprvé odstartují na jaře příštího roku, ministr školství Josef Dobeš (VV) avizoval, že dle jeho odhadů u nich propadne až 20 procent studentů.

Například firma Tutor nabízí přípravku z češtiny, angličtiny, němčiny a matematiky, a to ve dvou úrovních obtížnosti. Za padesátihodinový kurz zaplatí zájemci od 3700 do 4000 korun. Do jazykové školy Barevný svět jazyků se zase studenti mohou zapsat na přípravné kurzy na státní maturitu z angličtiny, němčiny a dalších čtyřech jazyků.

"Ministerstvo školství i CERMAT se co nejdůrazněji distancují od komerčních nabídek na přípravu studentů ke státní maturitě 2011," uvedlo na svém webu ministerstvo s tím, že k těmto kurzům nevydávají žádné akreditace ani se na jejich přípravě nijak nepodílejí.

Studenti se prý s novou maturitou mohou nejlépe seznámit při maturitní generálce.

"Kromě vlastní představy o obtížnosti zkoušek získají rovněž přímou zkušenost s tím, jak budou zkoušky organizovány a jak budou probíhat," upozornili úředníci. Generálka se bude konat za čtyři týdny, zapojí se do ní 96 procent středních škol.

Přípravky těží ze strachu studentů

"Zájem o přípravné kurzy je, studenti o tom příliš nevědí a bojí se," potvrdila operátorka ze zákaznické linky firmy Tutor. Studenty možná vystrašil i odhad ministra školství, že nové maturity neudělá až pětina studentů, problémy by mohli mít zejména studenti některých odborných nebo soukromých škol. Podle Richarda Musila, jehož vzdělávací institut také nabízí přípravné maturitní kurzy, je zatím zájem malý, studenti se spíš budou hlásit na poslední chvíli.

V prvním roce jednotných zkoušek budou studenti maturovat povinně z češtiny, dále si musejí vybrat mezi cizím jazykem a matematikou. Mají přitom na výběr ze dvou variant testů, lehčí a těžší. Dvě až tři zkoušky zároveň stanoví ředitel školy v takzvané profilové části maturity. Od roku 2012 začne být zkouška z cizího jazyka také povinná, u další povinné zkoušky si student bude moci vybrat mezi matematikou, informatikou a společenskovědním základem. Ústní zkoušky se budou dělat už jen z češtiny a jazyků, ostatní předměty budou formou písemného testu.

Reklama

Výběr článků

Načítám