Hlavní obsah

Pravěká invaze virů stimulovala vývoj lidského genomu

Novinky, pst

Zapínání a vypínání genů v lidské DNA ovlivnila podle vědců zásadním způsobem invaze virů, která proběhla před milióny let. Singapurští a američtí genetici tak upřesnili a potvrdili starší teorii o skákajících genech a přenosu genetické informace laureátky Nobelovy ceny Barbary McClintockové z 50. let minulého století.

Foto: Profimedia.cz

DNA

Článek

Lidský organismus se v podstatě vyvíjí z „nepopsaných“ kmenových buněk, které jsou prostřednictvím rodičovské DNA „programovány“ k vývoji jednotlivých částí organismu. A podle autorů nového výzkumu ovlivnila regulační procesy v kmenových buňkách před milióny let invaze virů.

Výzkumný tým vedený Guillaume Bourquem s použitím nejmodernějších postupů pro luštění genetického kódu sledoval tři bílkoviny, které ovlivňují kmenové buňky u lidí a porovnával jejich funkce u buněk myší. Vedle řady podobností nalezli zcela odlišné metody při regulaci genů odlišných typů. Tyto odlišnosti jsou výsledkem virů, které se vložily před milióny let do lidského genomu a změnily proces regulace kmenových buněk.

"Tato studie poskytla nepopiratelný důkaz, že některé přenosné elementy, dříve považované za odpad DNA, jsou klíčové při řízení kódu, který ovlivňuje vývoj člověka,“ uvedl profesor Cedric Feschotte z University of Texas.

Závěry nového výzkumu mají podle odborníků zásadní význam pro další rozvoj regenerativní medicíny, která hledá možnosti pěstování nebo dorůstání poškozených orgánů a tkání v lidském těle. Výzkum otevírá nové cesty pro manipulaci s kmenovými buňkami, které se dají naprogramovat k vývoji v jakoukoli specializovanou buňku v lidském těle, ať již jde o kůži, ledviny nebo míchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám