Hlavní obsah

V Brně přišli první lidé o dávky kvůli záškoláctví dětí

Brno
Aktualizováno

Prvních pět rodin přišlo v Brně o sociální dávky kvůli tomu, že rodiče nedohlédli na školní docházku svých dětí. Peníze začal lidem brát sám magistrát. Podobný plán brát lidem dávky představili nedávno ministři školství a sociálních věcí.

Článek

Změnu přístupu v Brně iniciovala radnice městské části Brno-střed, kde se nacházejí sociálně vyloučené lokality a žije tam nejvíc problémových rodin. Podle starosty Libora Šťástky (ODS) řešili kurátoři záškoláctví jako nejčastější potíž s dětmi a mládeží.

"Naše oddělení sociálně právní ochrany dětí řešilo v loňském roce 101 případů zanedbávání školní docházky. Je to přes padesát procent všech případů s nezletilými a mladistvými," uvedl Šťástka.

Rodiče mohou přijít o 2600 až 5480 korun

Radnice Brno-střed navrhovala, aby rodiče přišli o celé životní minimum. Možné je to podle zákona u lidí, kteří dostali za záškoláctví svých dětí trest v přestupkovém řízení. O peníze mohou přijít na tři měsíce.

"Rodič by mohl přijít (o částku) v rozmezí od 2600 korun až do 5480 korun měsíčně, což by měl být dostačující nástroj pro to, aby dospělí své povinnosti nezanedbávali," uvedl Šťástka.

Zkoušeli to v Břeclavi, zrušili jim zákon

Před čtyřmi lety podobný postup začala uplatňovat břeclavská radnice. Postupovala však podle zákona, který byl později zrušen, proto s praxí skončila. Podle tajemníka radnice Dalibora Neděly bylo takto potrestáno asi 12 rodin a mělo to výsledky. "Byl to jakýsi bič. Rodina, která je zvyklá žít ze sociální dávek, si dala pozor na to, aby dítě do školy chodilo," řekl Neděla.

Plán má i vláda

Nový vládní program, který počítá s postihem rodičů za záškoláctví dětí, představili tento týden ministři školství a práce a sociálních věcí Josef Dobeš (VV) a Jaromír Drábek (TOP 09) na několik míst Ústeckého kraje, kde žije početná komunita Romů. Ministři si od programu slibují hlavně zvýšení vzdělanosti mladých Romů, a tím i jejich lepší uplatnění na trhu práce. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám