Hlavní obsah

Zemi těsně minuly dva asteroidy, přiznala NASA

Novinky, Jakub Kynčl

Dva velké asteroidy nedávno jen velmi těsně minuly Zemi, proletěly ve vzdálenosti menší, než je od Země vzdálen Měsíc. Informovali o tom vědci z Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Článek

Dva kosmické objekty byly identifikovány až o víkendu, z centra nacházejícího se v arizonském Tucsonu. Přišlo se na ně během rutinní kontroly oblohy.

První asteroid pokřtěný 2010 RX30 měřil asi 20 metrů a ve středu proletěl okolo Země ve vzdálenosti necelých 250 tisíc kilometrů. Druhý s názvem 2010 RF12 měl zhruba dvě třetiny velikosti svého většího "bratra" a proletěl okolo Země jen o hodinu později, ve vzdálenosti pouhých 79 tisíc kilometrů.

Ačkoliv mohli amatérští astronomové oba objekty poměrně jednoduše sledovat, NASA tvrdí, že pro Zemi nepředstavovaly reálné riziko. Dodali však, že překřížení dvou drah najednou by nás mělo upozornit, že i v příštích letech nás budou některé asteroidy podobně těsně míjet a mohou tak být potenciálním nebezpečím.

Rok 2182 může přinést velkou katastrofu

NASA odhaduje a věří, že by asteroidy menší než 25 metrů měly shořet ještě v atmosféře a neměly by tak způsobit žádné škody. Podobných objektů těsně letících okolo Země je obrovské množství, průlet dvou křížících se asteroidů během jedné hodiny je však prý velmi výjimečný.

V červenci experti NASA zveřejnili informace o asteroidu měřícím bezmála 550 metrů, který může v roce 2182 narazit do Země. Pravděpodobnost je vyčíslena poměrem jedna ku tisíci. Potenciální kolize by způsobila větší škody než atomové bombardování Hirošimy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám