Hlavní obsah

Vesmír nepotřeboval ke vzniku Boha, soudí fyzik Stephen Hawking

– Londýn

Snad nejslavnější žijící britský fyzik Stephen Hawking v minulosti uvažoval, že k stvoření světa byla potřeba invence božské bytosti. Používal přímo termín mysl boží. Jenže v nové knize tuto svou starou teorii vyvrací a tvrdí: „Ve světle nových poznatků je jasné, že ke stvoření vesmíru bůh nebyl potřeba.“

Foto: Profimedia.cz

Vědec Stephen Hawking

Článek

K Velkému třesku prý došlo nevyhnutelně kvůli gravitačním zákonům. Na nové publikaci Grand Design spolupracoval s americkým fyzikem Leonardem Mlodinowem. A oba se pouštějí do křížku s tvrzením Isaaka Newtona, že vesmír musel být stvořen bohem, protože nemohl vzniknout z chaosu.

„Protože existuje zákon, jako je gravitace, vesmír se může a bude tvořit sám z ničeho. Spontánní vznik je ten důvod, že tady něco spíš je, než že není, proč existuje vesmír a proč existujeme my. Není nezbytné apelovat na boha, aby učinil rozruch a ustavil vesmír,“ tvrdí Hawking, jehož nová kniha v angličtině vyjde 9. září.

Vše nakonec podle něj vysvětlí M-teorie, jedna z teorií superstrun.

„Fakt, že my, lidské bytosti, kteří jsme sami jen souborem základních částic přírody, jsme schopni dojít tak blízko chápání zákonů přírody, určuje, že my a náš vesmír jsou velkým triumfem,“ píše dále Hawking pro britský The Guardian.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám