Hlavní obsah

Hladina řeky Amazonky je na nejnižší úrovni za 40 let

Lima

V nejdelší řece světa Amazonce je na severovýchodě Peru nejméně vody za posledních 40 let. Skutečnost, že hladina řeky je na nejnižším bodě za čtyři dekády, trápí především obyvatele oblastí, pro něž je řeka jedinou dopravní tepnou. Problémy jsou především se zásobováním.

Foto: Profimedia.cz

Problémy se zásobováním kvůli nízké hladině Amazonky má několik peruánských oblastí.

Článek

Podle úřadů provincie Loreto dosahuje nyní hladina Amazonky výšky 105,97 metru nad mořem, což je o půl metru méně než před pěti lety a nejméně za posledních 40 let.

Nejméně šest lodí během posledních tří týdnů narazilo na dno kvůli nedostatečné hloubce řeky a několik společností zastavilo lodní dopravu, uvedl Robert Falcon, regionální ředitel civilní ochrany v Loretu. "Rozmístili jsme bójky, aby lodě mohly snadno proplout nejhlubším kanálem a dostaly se do Iquitosu," řekl.

Iquitos je hlavní město provincie Loreto, které má 400 tisíc obyvatel a se zbytkem země ho spojuje krom řeky Amazonky jen letecká doprava. Podle peruánského hydrometeorologického úřadu může za pokles hladiny Amazonky nedostatek dešťů a teploty dosahující až 34 stupňů Celsia. Pokles bude zřejmě nadále pokračovat a hladina se může do poloviny září snížit ještě zhruba o dalších 20 centimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám