Hlavní obsah

Vědci rozluštili genetický kód jablek, prý to pomůže pěstitelům

– Gent/Brusel

Ač je na světě pro komerční účely ročně vypěstováno kolem 60 až 70 miliónů tun jablek, až dosud vědci nebyli s to rozluštit genetický kód tohoto ovoce, jako se to podařilo třeba s rýží. Nyní ale experti Vlámského institutu biotechnologie z belgického Gentu s kolegy z Francie, Itálie a Nového Zélandu rozluštili nejdůležitější části tohoto kódu.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle belgického listu Het Laatste Nieuws by měl objev pomoci pěstitelům produkovat ty nejlepší možné plody, avšak bez toho, že by docházelo ke genetickým manipulacím. "Nehrajeme si s geny, jen je identifikujeme," prohlásil šéf týmu Yves Van de Peer, který s partnery zveřejnil v odborném časopise Nature Genetics výsledky svého výzkumu.

Mezi geny či částmi DNA, jež se jim podařilo rozšifrovat, jsou i ty, které se týkají chuti jablek. Pěstitelé prý budou moci nyní křížit různé druhy jablek lepším způsobem. Zatímco dříve to bylo založeno hlavně na metodě pokus-omyl, nyní to bude moci podle expertů být mnohem více cílené na konkrétní vlastnosti jablek.

Práce týmu se točila kolem odrůdy Golden Delicious, avšak jejich zjištění a postupy by měly být použitelné u všech druhů jablek. Genetický "sken" jablka stál deset miliónů eur (248 miliónů korun). Ty jim poskytl jeden z italských regionů, v němž se právě tato odrůda hojně pěstuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám