Hlavní obsah

Usedlíci v Brně - Žebětíně nechtějí plánovanou školu. Děti by je prý rušily

Brno

Stavba základní školy v Brně-Žebětíně se odkládá. I když je stavba vyprojektovaná, úřady vydaly stavební povolení a pohromadě jsou peníze, zastavil akci investiční odbor magistrátu. "Důvodem jsou žaloby sousedů," řekl primátorův náměstek Ladislav Macek (ČSSD).

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Odpůrci stavby u soudu požádali o zrušení stavebního povolení, protože by jim prý stavba samotná i křik dětí hrajících si v hotové tělocvičně narušily pohodu bydlení. Škola je přitom potřeba, děti není kam dát, tvrdí žebětínský starosta Vít Beran (KDU-ČSL).

"Zakázka zatím nebude zadána, protože si odbor investiční chce nechat posoudit, jaká rizika nastanou v případě, že stavba bude otevřena a soud stavební povolení zruší," řekl Macek. Námitky podali dva lidé bydlící blízko zamýšlené školy. U stavebního úřadu ani na magistrátu předtím neuspěli.

"Soud může jakkoli rozhodnout v následujících měsících a letech, a zastavit rozestavěnou stavbu by asi nebylo dobře," uvedl Macek.

Místním vadí hlavně tělocvična

Podle Berana mají lidé námitky hlavně vůči tělocvičně. I když žebětínská radnice kvůli úspoře stavebních nákladů obě zakázky - školu i tělocvičnu - dřív slučovala, nově je možná rozdělí. Začala by se pak stavět alespoň škola.

Náklady na stavbu školy projektanti odhadli na 156 miliónů korun, u tělocvičny na 60 miliónů korun. Peníze na stavbu jsou pohromadě, půjdou zčásti z evropských fondů, zčásti z městského fondu pro kofinancování evropských projektů.

Ředitelka zrušila sborovnu, aby mohla vzniknout další třída

Žebětín patří s 3300 obyvateli k menším brněnským městským částem. V posledních letech tam však přibylo asi 800 obyvatel a rozvoj pokračuje. Zájem o místa ve školách i školkách je enormní. Letos ředitelka zrušila učitelům i sborovnu, aby získala pro děti další třídu. Nastoupilo přes 40 prvňáků, příští rok jich má být asi 60 a rok nato stejně.

Nová škola má sloužit dětem z první až páté třídy. Starší školáci mohou podle starosty dojíždět do několik kilometrů vzdálených sídlištních škol, které naopak mají volná místa. Ani mladší žáci to v Žebětíně nemají pohodlné, u školy není jídelna ani tělocvična, takže na oběd a hodiny tělocviku chodí až kilometr daleko. Orlovna, kde sportují, přitom podle starosty hygienicky nevyhovuje.

"Z mého hlediska je to paradoxní, jak mohou jednotlivci svým názorem ovlivnit takovou stavbu. Bydlím ve městě, musím počítat s tím, že město má svou infrastrukturu," dodal náměstek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám