Hlavní obsah

Prvňáčků letos přibylo, střední školy a učiliště zaznamenaly velký propad

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlna populační miniexploze, ke které v Česku došlo před několika lety, se převalila mateřinkami a dorazila na základní školy. Do prvních tříd dnes nastupuje 96 600 dětí, v září 2009 jich bylo jen 93 800. Vyplývá to z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prvňáků letos o tři tisíce přibylo. Podle ministra Dobeše je to ale jen dílčí zlepšení.

Článek

Na základní školy bude v roce 2010/11 docházet 791,0 tisíc žáků, z toho 465,7 tisíc na první stupeň a 325,3 tisíc na druhý stupeň základních škol.

„Stále jde ale jen o dílčí zlepšení. Připomínám, že před deseti lety nastupovalo touto dobou do škol 120 tisíc prvňáčků,“ zdůraznil ministr školství Josef Dobeš.

Ministerstvo doporučuje: Rušte a slučujte

Do prvních ročníků středních škol a učilišť nastoupí od září naopak o více než 16 000 studentů méně než loni. Ministerstvo školství proto podle Dobeše doporučí krajům školy postupně rušit a slučovat. Ministr připomněl, že v současnosti jsou třídy naplněné jen ze 60 procent a ve školství se musí šetřit. Do listopadu by proto chtěl krajům představit model ideální školy, podle něhož by pak měly pozměnit síť svých škol.

Zatímco loni přijaly střední odborné školy 62 400 nových žáků, letos poprvé zasedne do lavic jen 54 200 studentů. Učilištím ubude také 8000 nových žáků, do prvních ročníků nastoupí jen 32 700 učňů. Nejméně se demografický pokles dotkl gymnázií, kam loni nastoupilo 25 000 studentů a letos jen o 200 dětí méně.

Demografický pokles brzy dorazí na vysoké školy

„Výrazný demografický pokles z minulých let, který začíná sužovat střední školy všech typů, navíc brzy dorazí na vysoké školy," upozornil ministr. Provoz poloprázdných škol je velmi drahý, ministerstvo přitom musí od tohoto roku šetřit. Kraje, které střední školy zřizují, se však k rušení škol zatím moc nemají, pro žáky, učitele i rodiče je to většinou velmi citlivá záležitost.

Dobešův tým proto připraví ukázkový model ideální školy a na podzim začne s hejtmany jednat o tom, jak optimalizovat síť škol. Ministerstvo si navíc slibuje, že výsledky státních maturit rozliší kvalitní školy a krajům poskytnou vodítko při rušení či slučování škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám