Hlavní obsah

Univerzitní kampus v Brně je před dokončením, otevře se v září

– Brno

Kampus Masarykovy univerzity v Brně-Bohunicích, jeden z největších a nejnákladnějších projektů v akademické sféře posledních let, je těsně před dokončením. Do plného provozu zbývá necelý měsíc. "Většina pracovišť se už z různých míst v Brně přestěhovala do nových budov," řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Slavnostní otevření škola naplánovala na 23. září.

Foto: archív, Právo

Kampus Masarykovy univerzity v Brně

Článek

Na 23. září připravuje univerzita slavnost s programem pro veřejnost. Po oficiálním přestřižení pásky se lidé mohou projít areálem. Zábavný program zahrnuje hudební a taneční vystoupení. "Významnou událost nejen v historii Masarykovy univerzity završí večerní koncert," uvedla Fojtová.

Virtuální prohlídka kampusu je možná už dnes

Celý kampus si ale mohou zájemci už teď prohlédnout na internetu. Virtuální prohlídka návštěvníky zavede do nové auly, knihovny, sportovní haly, akademické restaurace, nabídne pohled ze spojovací lávky, ale i na celý areál.

Univerzitní kampus Bohunice tvoří celkem 24 výukových a výzkumných pavilonů. Součástí je informační centrum s knihovnou a studovnami, výukové centrum s aulou a posluchárnami a sportovní hala. Areál bude sloužit zhruba 5000 studentů a 1000 pedagogů a výzkumných pracovníků z lékařské fakulty, přírodovědecké fakulty a fakulty sportovních studií.

Celá stavba stála bezmála pět miliard korun

Celkové náklady na stavbu kampusu dosáhly 4,972 miliardy korun. Projekt je financován ze státního rozpočtu podporovaného úvěrem Evropské investiční banky, vlastních zdrojů Masarykovy univerzity a z prostředků města Brna. Stavební práce začaly v roce 2003. První objekty kampusu škola zprovoznila v roce 2005, další potom v letech 2007 a 2009.

Kolem kampusu zřejmě postupně vyroste řada dalších souvisejících vědeckých, výzkumných a univerzitních pracovišť, počítá se také s rozvojem služeb. Zastupitelstvo Brna zanedlouho projedná změnu územního plánu, která umožní přivést ke kampusu tramvajovou trať a trolejové vedení. Dosud je kampus dostupný jen autobusem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám