Hlavní obsah

Strojní fakulta ČVUT získala darem licence na software za 190 tisíc dolarů

Právo, ťas
Praha

Licence na software v hodnotě téměř 190 tisíc amerických dolarů získala jako dar Strojní fakulta Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT). V rámci iniciativy budování vztahů s univerzitami je poskytla společnost GE. Deset síťových licencí umožňuje využívat software pro termodynamické výpočty GateCycle, který ve společnosti GE vznikl.

Foto: Jiří Berger, ČTK

Provoz prakticky libovolné elektrármy dokáže simulovat program GateCycle, který využívá i ČVUT

Článek

„Na strojní fakultě ČVUT využíváme software GateCycle už třináct let,“ říká její děkan profesor František Hrdlička a dodává: „Byli jsme prakticky první institucí v ČR, která ho zakoupila a aplikovala do výuky.“ Dar GE podle něj díky velkému počtu licencí nejnovější verze GateCycle umožní výrazně zvýšit komfort a kvalitu výuky i vědeckých aktivit v oboru energetických systémů.

Software GateCycle umožňuje modelovat tepelné oběhy energetických systémů i odstraňovat případné problémy s jejich provozem. Posluchači fakulty si mohou osvojené teoretické poznatky bezprostředně ověřit v prostředí počítačové simulace.

Program nasimuluje provoz každé elektrárny

Pomocí programu je možné vytvářet modely paroplynových elektráren, tepelných elektráren na fosilní paliva, jaderných elektráren, kogeneračních jednotek, plynových turbín a mnoha dalších energetických systémů.

Vzhledem k tomu, že tento software používá nejen společnost GE, ale i většina předních světových výrobců a inženýrských společností, distributorů elektrické energie a vědeckých institucí po celém světě, získává výrobce programu průběžně zpětnou vazbu, díky níž je možné software neustále zdokonalovat a rozšiřovat jeho funkce. Software umožňuje optimalizovat výkon konkrétní elektrárny, což vede k vyšší efektivitě a využití plného potenciálu stávajících i nově projektovaných elektráren.

Reklama

Výběr článků

Načítám