Hlavní obsah

Moravskosleská města získají z EU na vzdělání 427 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Moravskoslezská města získají z evropských fondů 427 miliónů korun na investice do vzdělání a volného času. Regionální rada Moravskoslezsko, která přerozděluje evropské finance, se rozhodla podpořit 51 projektů.

Článek

"Peníze pomohou například s výstavbou, rozšířením nebo rekonstrukcemi škol, vzdělávacích a volnočasových center i sportovišť ve městech s méně než 50 000 obyvateli," řekl mluvčí regionální rady Michal Sobek.

O peníze se ucházelo 82 projektů, přičemž zhruba dvě třetiny byly úspěšné. "Investice z evropských fondů výrazně zlepší vybavenost měst v poskytování vzdělávacích služeb a jejich zázemí pro mimoškolní a odpočinkové aktivity," uvedl místopředseda regionální rady a náměstek hejtmana Marian Lebiedzik (ČSSD).

Nejvíc peněz získá Novojičínsko

Nejvíce peněz míří na Novojičínsko, kde bude podpořeno 22 projektů za 186 miliónů korun. Největším z nich je rekonstrukce bývalé základní školy v Novém Jičíně a její přeměna na vzdělávací centrum. Soukromá střední škola Educa získá na projekt 31,7 miliónu korun. Částky okolo 60 miliónů korun pak pomohou také na Bruntálsku, Karvinsku a Opavsku.

Nejvyšší dotace na jednotlivý projekt míří na rekonstrukci Střediska volného času v Rýmařově na Bruntálsku. Do modernizovaných učeben a zázemí centra se mají přesunout veškeré volnočasové aktivity pro děti, seniory, matky s dětmi a handicapované lidi, které středisko aktuálně poskytuje ve dvou budovách.

Žádost nebyla dostatečně doložena

Z unie projekt získá 44,9 miliónu korun, dalších bezmála 35 miliónů korun by mělo ze svého přidat město, které původně žádalo o dotaci téměř 74 miliónů korun. "V žádosti o dotaci nebyly dostatečně doloženy přínosy pro lidi a okolí a nedosáhla tak potřebné výše socioekonomické návratnosti. Dotace proto byla po přepočtu snížena," vysvětlil ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek. Kráceny byly peníze ještě u dalších pěti projektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám