Hlavní obsah

Ministerstvo školství: Výsledky nových maturit rozhodnou o rušení škol

Praha

Výsledky státních maturit by mohly sloužit úředníkům při rozhodování o tom, které střední školy zachovají a které zruší či sloučí s jinými. Díky jednotným maturitám a nastavení určité laťky znalostí prý také klesne zájem o střední školy až o deset procent a víc dětí bude chtít na učiliště.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jednotné maturity by tak prý mohly díky rušení škol a novému systému přijímání na vysoké školy podle výsledků maturit přinést úspory v řádu miliard korun. Ministerstvo je však dlouhodobě kritizováno za předraženost maturit, jejich příprava a realizace přijde do roku 2012 na více než 725 miliónů.

Zkoušku dospělosti by možná složilo jen 65 procent dětí

"Nezastupitelnou roli sehraje reforma maturitní zkoušky ve zvýšení kvality vzdělávání ve středních školách," uvedlo ministerstvo s tím, že jednotná maturita zřejmě od středoškolských studií odradí některé méně nadané studenty. Nyní získávají maturitu tři čtvrtiny populačního ročníku, do roku 2016 by to prý mohlo být 65 procent dětí. Státní maturita by prý mohla až na polovinu snížit počet uchazečů o nástavbové studium s maturitou. Tato opatření by prý mohla ročně přinést úspory ve výši 0,5 až 1,5 miliardy korun.

Úspěšnost studentů u státních maturit by také úředníci mohli využít při rozhodování o případném rušení škol. Už nyní totiž mnoho středních škol nedokáže kvůli demografickému poklesu naplnit svou kapacitu, v příštích letech bude dětí ještě ubývat. Rušení škol je však pro žáky i učitele velmi citlivým tématem a kraje se zatím k rušení škol moc nemají.

Prý ušetří i univerzity

Dalších 50 až 70 miliónů za rok by prý mohly v budoucnu ušetřit vysoké školy, pokud by si samy neorganizovaly přijímací řízení a spolehly se na výsledky státní maturity. Díky maturitám by se prý také mohla snížit "úmrtnost" vysokoškolských studentů. Na univerzity by se totiž dostali opravdu jen lidé, u nichž maturita garantuje určitý objem znalostí.

"Úpravou parametrů modelu maturitní zkoušky dojde ke snížení projektovaných nákladů asi o 30 miliónů korun," stojí také ve zprávě, kterou Dobeš dnes přinese ministrům. Příprava a realizace jednotných zkoušek přitom bude do roku 2012 stát téměř 725 milionů korun. Z toho asi 310 miliónů půjde ze státní kasy, zbytek z fondů EU. Jen říjnová generálka přijde na 140 miliónů.

Státní maturity se připravují už 14 let, několikrát byl jejich start odložen. Proti jejich spuštění v roce 2010 demonstrovali loni dvakrát studenti, pod petici proti maturitám se podepsali kantoři ze 180 středních škol. Kriticky se k maturitám nedávno vyjádřil i premiér Petr Nečas (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám