Hlavní obsah

Američtí astronuati vyměnili na ISS pumpu chladícího systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva američtí astronauti Douglas Wheelock a Tracy Caldwellová-Dysonová při výstupu do kosmu namontovali na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) novou pumpu pro vhánění čpavku do chladicího okruhu. Ta nahradila porouchané čerpadlo, kvůli němuž 31. července přestal fungovat jeden z okruhů chladícího systému ISS. První testy opraveného zařízení byly úspěšné.

Foto: NASA TV, Reuters

Wheelock a Caldwellová-Dysonová montují nové čerpadlo.

Článek

Douglas Wheelock a Tracy Caldwellová-Dysonová v pondělí byli kvůli opravě ve volném prostoru potřetí během posledních deseti dnů. Původně se přitom počítalo se dvěma výstupy. Už ve středu se dvojici povedlo odmontovat vadné čerpadlo, umístěné na vnějším plášti ISS.

Šestičlenná posádka musela kvůli závadě v minulých dnech nechat vypnuta zbytná elektrická zařízení a zastavit vědeckou práci, aby se stanice nepřehřívala. Výkonnost chlazení na ISS totiž byla snížena o polovinu.

Astronauti v pondělí instalovali novou pumpu pro vhánění čpavku do chladicího okruhu. Wheelock ji přišrouboval, zatímco Caldwellová-Dysonová připojila kabely. Poté byly připojeny trubky s kapalným amoniakem. Následná zkouška funkčnosti ukázala pozitivní výsledek.

Jedna z nejobtížnějších oprav

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ještě bude muset povést další testy. Pokud bude vše v pořádku, měla by být vyřazená část chladícího systému znovu uvedena do provozu ve čtvrtek.

NASA připouštěla, že šlo o jednu z nejobtížnějších oprav, jakou bylo třeba vykonat během 12 let existence ISS.

Úsilí astronautů během prvního výstupu 7. srpna komplikovaly úniky amoniaku, který se v chladícím systému používá jako chladící médium. Pumpa, která jej vhání do chladícího systému, váží přes 350 kilogramů.

Ke všeobecné úlevě v pondělí vše proběhlo hladce a bez větších úniků jedovatých látek. "Dnes jsme kupodivu nepozorovali žádný únik čpavku," hlásilo pozemní řídicí středisko. Wheelock řekl, že uniklo nanejvýš pár zmrzlých kapek.

K dokončení prací spojených s opravou bude možná třeba vykonat ještě jeden výstup do volného kosmu. Astronauti by totiž ještě měli přemístit poškozené čerpadlo na vhodnější místo. Není jasné, zda práci provede ještě současná posádka, nebo některá z budoucích.

Na orbitálním komplexu v současnosti pobývají tři Američané a tři Rusové. Předpokládá se, že stanice bude v provozu do roku 2020, i když příští rok k ní přestanou létat americké raketoplány. Naplánovány jsou poslední dva až tři poslední lety raketoplánu, přičemž ten třetí ještě neposvětili americký prezident a Kongres.

Poté, co raketoplány definitivně doslouží, budou přepravu posádek a materiálu na ISS obstarávat vesmírné agentury Ruska, Evropy a Japonska.

Reklama

Výběr článků

Načítám