Hlavní obsah

Pračlověk začal možná užívat nástroje už před 3,4 miliónu let

Předchůdce člověka používal kamenné nástroje už před 3,4 miliónu let, tedy o 800 000 let dříve, než se dosud soudilo. Oznámil to ves středu mezinárodní vědecký tým na základě prozkoumání dvou zvířecích kostí nalezených v Etiopii. Někteří experti ale vyzvali k opatrnosti při posuzování závěrů studie, kterou zveřejňuje čtvrteční číslo časopisu Nature.

Foto: Profimedia.cz

Australopithecus afarensis

Článek

Zdá se, že kosti byly rozřezány a rozdrceny před 3,4 miliónu let. Je to první důkaz použití kamenného nástroje předchůdcem člověka druhu Australopithecus afarensis, řekl badatel Zeresenay Alemseged.

Alemseged vedl tým Kalifornské akademie věd, který kosti našel v etiopské oblasti Afar. Bylo to poblíž místa, kde tento tým v roce 2000 objevil kostru předchůdce člověka ženského pohlaví z doby před 3,3 miliónu let.

Jedna z nalezených kostí je žebro zvířete velikosti krávy, druhá je z nohy živočicha velkého asi jako koza. Ve zveřejněné studii se uvádí, že jsou na nich stopy po řezu, které tam zanechal kamenný nástroj, jímž tento předek člověka odděloval maso od kosti nebo jímž kosti rozbíjel, aby se dostal k morku. Údajné nástroje nebyly na místě nalezeny.

Dosud nejstarší doklad o používání kamenných nástrojů je z doby před 2,5 miliónu let.

Antropolog Nicholas Toth z Indianské univerzity řekl, že se staví k závěrům studie opatrně. Poukázal na to, že kosti byly nalezeny na povrchu, nikoli vykopány, takže nikdo přesně neví, z jaké vrstvy země pocházejí, přičemž vědět to je klíčové pro určení jejich stáří a pro jejich zařazení do kontextu s dalšími kostmi a materiály.

Toth také řekl, že soudě podle zveřejněných fotografií se stopy na kostech liší od stop, které tam běžně zanechávají kamenné nástroje. Podle něho by mohlo jít o stopy zubů nějakého zvířete.

Podle Tima Whitea z Kalifornské univerzity se zdá, že jde o dílo krokodýla. Stopy prý taky nejsou v místech, kde by je bylo možné očekávat, pokud by to měly být stopy po oddělování masa od kosti.

White řekl, že tak mimořádné tvrzení (jako je posunutí hranice o 800.000 let) si žádá taky mimořádné důkazy. "Tady jsou důkazy slabé a velmi dvojznačné," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám