Hlavní obsah

Scan mozku odhalí autismus za čtvrt hodiny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britští vědci našli novou metodu, jak odhalit jednu z nejtěžších poruch osobnosti - autismus. Dokáží jej zjistit pomocí scanu mozku získaného magnetickou rezonancí. Autismus tak lze odhalit i u dospělých lidí, kde je jinak takřka nezjistitelný, uvedly v pátek BBC a SkyNews s odkazem na Journal od Neuroscience.

Foto: Reuters

Scan mozku člověka s autismem. Červené a oranžové oblasti jsou větší a silnější než u člověka bez této poruchy, modré naopak slabší.

Článek

Na scanu je možné spatřil jinak neviditelné drobné změny mozku, které se právě objevují u lidí s autismem. Některé oblasti mozku jsou u lidí s autismem větší a silnější, jiné naopak slabší. Zatím byla technika použita u dospělých lidí a podle lékařky Christine Eckertové bude nová metoda fungovat ještě lépe u dětí. Podle ní by tomu mělo tak být, protože v dětském věku jsou projevy autismu výraznější. „Jestliže to funguje u dospělých, myslíme si, že to bude ještě lépe fungovat u dětí,“ sdělila Eckertová, vedoucí tým expertů z Psychiatrického institutu.

Při srovnávacích pokusech provedených u dvaceti lidí s autismem a dvaceti zdravých se prokázala devadesátiprocentní úspěšnost. Metoda je mnohem rychlejší než stávající a mnohem levnější. Vyšetření mozku pomocí magnetické rezonance trvá patnáct minut a stojí sto liber. Tradiční metoda zjištění autismu zabere celý den, a vyjde na 1000 až 2000 liber. Pacienta musí vyšetřit celý tým expertů.

Různé formy autismu se objevují u asi každého stého dospělého, postiženi jím jsou převážně muži. V Británii jím trpí půl miliónu lidí. Lidé s autismem nejsou schopni se orientovat ve světě a unikají jim sociální vazby. Mnozí vůbec nekomunikují.

Pomocí této metody se dá odhalit i Aspergerův syndrom.

Aspergerův syndrom
Aspergerův syndrom je forma autismu. Lidé postižení tímto syndromem mají potíže s komunikací jako většina autistů, ale nemají problémy s inteligencí a s mluvením. Neumějí však využívat neverbální komunikaci a emoce, protože je jejich myšlení přísně exaktní a vychází čistě z reality.
Dětí s Aspergerovým syndromem je více než klasických autistů, poruchu je však mnohem těžší diagnostikovat, protože dítě komunikuje, jen je trochu jiné.
Typické pro ně je omezená schopnost sociální komunikace, neschopnost navázat mezilidské vztahy, nezájem o druhé a nedostatek sociální reciprocity. Mají zájem jen o několik věcí, zato hluboký, postrádají flexibilitu a mají stereotypní pohyby.

Reklama

Výběr článků

Načítám