Hlavní obsah

Praha 5: Na papíře je míst ve školkách dost, přesto se na spoustu dětí nedostane

Právo, ťas
Praha

Míst v předškolních zařízeních je zoufalý nedostatek. Rodičům to brání v profesním uplatnění, zaměstnavatelé přicházejí o kvalifikované pracovníky. Na papíře přitom může situace vypadat mnohem příznivěji - jako třeba v Praze 5.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Podle stávajících platných pravidel, kdy lze přijmout do školky téměř výhradně dítě, jehož oba rodiče jsou například zaměstnaní na plný úvazek, mají trvalé bydliště v Praze 5 a podobně, je kapacita dostačující. Ve skutečnosti však mimo školky zůstává spousta dětí, jejichž rodiče tyto přísné podmínky nesplňují,“ říká čtyřiatřicetiletý místostarosta městské části Michal Šesták (ČSSD), sám otec tří dětí.

V příštím volebním období se chce zasadit o změnu těchto pravidel. I proto bude kandidovat na funkci starosty, ze které po dlouhých průtazích odstoupil Milan Jančík (ODS).

Proč chcete usilovat o změnu pravidel a přidělávat si tak starosti, když na papíře vypadá všechno v pořádku?

Pokud jde o dostatek či nedostatek míst ve školkách, je třeba se na tento problém podívat trochu důkladněji. Podle stávajících platných pravidel, kdy lze přijmout do školky téměř výhradně dítě, jehož oba rodiče jsou např. zaměstnaní na plný úvazek, mají trvalé bydliště v Praze 5 apod., je kapacita dostačující. Ve skutečnosti však mimo školky zůstává spousta dětí, jejichž rodiče tyto přísné podmínky nesplňují. Tato pravidla my chceme změnit. ČSSD chce během roku 2011 vytvořit až 300 nových míst ve školkách provozovaných MČ Praha 5.

Myslíme si, že nárok na umístění dítěte do školky by měla mít např. i maminka, která je na mateřské s čerstvě narozeným miminkem, jejíž první dítě dosáhlo věku pro přijetí do školky. Nebo maminka, která chce jít do práce jen na částečný úvazek, aby přilepšila rodinnému rozpočtu. Takové ženy dnes nemají šanci. Mohou samozřejmě umístit své děti do soukromých školek a mateřských center, která mají míst dostatek. Ale náklady na školné jsou pro většinu rodin naprosto neúnosné. Kdo dnes může platit vedle hypotéky ještě třeba 10 tisíc korun za školku?

Kolik nových školek tedy vznikne?

Máme v plánu otevřít dvě nové školky. Jedna ve volném objektu bývalé MŠ v ulici Záhorského na Barrandově a druhá ve volném zrekonstruovaném objektu v Nepomucké v Košířích. Dále je možnost výrazně rozšířit kapacitu v ZŠ a MŠ Radlická, kde je volná obrovská půda. Stavebními úpravami a změnami dispozic by zde šlo vytvořit až 100 nových míst. Alespoň tak jsme to konzultovali s předsedkyní rady rodičů této školy.  Pokud by toto nestačilo, jsme připraveni zajistit prostředky a pozemky pro výstavbu nové školky v lokalitě, která by to nejvíce potřebovala.

Jak budou konkrétně vypadat změny pravidel pro přijetí dítěte do školky?

Jak jsem již říkal, chceme školky otevřít pro daleko širší okruh rodin. Současná pravidla podle našeho názoru dostatečně nereflektují aktuální situaci na trhu práce, ekonomickou krizi a s ní spojené finanční problémy mladých rodin. Pravicová část zastupitelstva nám jistě bude vyčítat, že je to drahé a že se mají rodiny postarat samy. Nesouhlasíme s tímto názorem. Šetřit se musí a my jsme připraveni na řadu úsporných opatření. Ale podle našeho názoru se nemá šetřit na rodinách a dětech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám