Hlavní obsah

Speciální učebny pomohou v Havířově s výukou dyslektikům i dysgrafikům

Havířov

V Havířově na Karvinsku budou fungovat nově tři stanice biofeedbacku, což je metoda založená na aktivním tréninku mozku a je určena dětem s lehkou mozkovou dysfunkcí, dyslektikům, dysgrafikům či dětem s jinými poruchami učení. "Učebny vzniknou ve dvou základních školách a ročně by je mělo využít na 200 školáků," informovala mluvčí havířovské radnice Jana Pondělíčková.

Foto: Profimedia.cz

Včasnou nápravou lehkých mozkových dysfunkcí lze ušetřit mnohem závažnější trápení v pozdějších letech.

Článek

Stanice vzniknou ještě během letošního roku v základních školách Na Nábřeží a Jarošova. "K dispozici budou i dětem z ostatních škol. Celkem si projekt vyžádal náklady okolo 160 000 korun. Získali jsme dotaci z EU a peníze použijeme na nákup potřebného vybavení a proškolení čtveřice pracovníků, kteří budou s dětmi pracovat," vysvětlila mluvčí.

EEG biofeedback je metoda využívaná pro posílení žádoucí aktivace nervové soustavy, především pro trénink pozornosti a soustředění, sebeovládání a sebekázně. "Pomůže například při zklidnění impulzivity a hyperaktivity a zlepšení výkonů intelektu," vyjmenovala Pondělíčková.

Metoda je založena na aktivním tréninku mozku, kdy dítě bez pomoci joystiku, klávesnice nebo myši ovládá svou vůlí, myšlenkou počítačovou hru. "Je vhodná hlavně u dětí, kterým byl v předškolním věku doporučen odklad školní docházky, chodí na logopedii, mají potíže v kolektivu v mateřské škole. Včasnou nápravou lehkých mozkových dysfunkcí lze ušetřit mnohem závažnější trápení v pozdějších letech," dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám