Hlavní obsah

Na vědu by měl stát dát příští rok 26,6 mld. Kč, víc než letos

Na výzkum a vývoj by měl dát stát v příštím roce 26,6 miliardy korun. Předpokládá to návrh rozpočtu, který ve středu projedná vláda. Je to asi o 1,2 miliardy korun více, než je v letošním rozpočtu. Stejné sumy jako příští rok by měly jít z rozpočtu na výzkum a vývoj i v letech 2012 a 2013.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Věda by tedy měla dostávat více peněz, než předpokládal dosud platný střednědobý výhled. Příští rok by měla být částka proti platnému výhledu vyšší asi o 1,77 miliardy korun a v dalších dvou letech shodně o 1,79 miliardy korun. Zvýšení vychází ze závazků schválených vládou, uvádí důvodová zpráva Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

Vláda se v minulosti zavázala například k tomu, že se bude snažit nesnižovat podíl peněz pro Akademii věd. Akademie by měla na institucionální výdaje dostávat v následujících třech letech asi 4,57 miliardy korun, podobně jako letos. Měly by se ale snižovat částky na účelové výdaje. Příští rok by měly být asi 420 miliónů korun, v roce 2013 by měly klesnout na 39 miliónů.

Klíčovým rozporem návrhu výdajů státního rozpočtu na výzkum a vývoj je podle předkládací zprávy námitka ministerstva financí. Ministerstvo chce umožnit vyšší výdaje proti platnému výhledu za podmínky, že budou kryty z jiných výdajů ministerstva školství. Rada je proti.

Více peněz na výzkum a vývoj by chtěla některá ministerstva. Například ministerstvo průmyslu by chtělo pro léta 2012 a 2013 celkem další dvě miliardy, ministerstvo zemědělství 58 miliónů korun na každý rok z let 2011 až 2013 a ministerstvo zahraničí 50 miliónů pro příští rok. Vládní rada s požadavky ministerstev nesouhlasí kvůli prohloubení schodků výdajů na vědu a výzkum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám