Hlavní obsah

Ludolfovo číslo bylo zpřesněno: má už 5000 miliard desetinných míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Čtyřiapadesátiletý japonský vědec Šigeru Kondo a americký student Alexander Yee oznámili, že se jim podařilo určit Ludolfovo číslo s přesností na 5000 miliard desetinných míst. Pokud se jejich výpočet pořízený za pomoci počítače prokáže jako pravdivý, bude to znamenat překonání dosavadního rekordu francouzského softwarového inženýra Fabrice Bellarda, jenž počátkem tohoto roku určil číslo pí na 2700 miliard desetinných míst, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

K dosavadnímu nejpřesnějšímu výpočtu Ludolfova čísla přidali Japonec a Američan přes dva tisíce miliard desetinných míst.

Článek

Ludolfovo číslo získalo své jméno podle německého matematika Ludolfa van Ceulena, který je jako první spočítal na třicet pět desetinných míst, a vyjadřuje poměr obvodu kruhu k jeho průměru. Číslo pí, jehož prvními ciframi je 3,14159, léta fascinuje matematiky i amatérské počtáře. V polovině dvacátého století se podařilo prokázat, že počet jeho desetinných míst je nekonečný.

"Domníváme se, že se nám povedlo vytvořit nový rekord," sdělil Kondo. "Alexander poskytl software a já měl na starosti hardware. Individuálně by ani jeden z nás tohoto úspěchu nedosáhl," dodal Kondo, podle nějž komunikace mezi oběma vědci probíhala prostřednictvím e-mailu. Výpočet trval 90 dní a Kondo k němu použil svůj počítač s 20 externími pevnými disky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám