Hlavní obsah

Státní maturity nakonec příští rok budou

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před volbami politici slibovali zrušení či odklad miliardových státních maturit. Nakonec ale kontroverzní zkoušky přece jen čeká v příštím školním roce ostrý start. Potvrzují to informace, které má Právo od ředitelů středních škol, s nimiž už o maturitách ministr školství Josef Dobeš (VV) jednal.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

Jeden z nich Právu řekl: „Konání státních maturit v příštím roce ukládá zákon. Ministr bude však ještě hledat, kde je možné ušetřit. Chce spustit levnější variantu zkoušek.“

Mluvčí státních maturit Petr Habáň včera dodal: „Můj soukromý úsudek je, že maturity budou. Práce nejsou zastaveny. Příprava běží dál. Vše ale závisí na rozhodnutí vlády.“

Dobeš zatím oficiálně nepromluvil. „Je to mé nejhlubší tajemství,“ uvedl. Anebo: „Neprozradil jsem a neprozradím do 11. srpna, kdy dávám zprávu do vlády. V té sdělím doporučení.“ Doplnil, že jeho srdci už je jedna z variant bližší.

Poslední ministři, ať už Dana Kuchtová (SZ), Ondřej Liška (SZ) či Miroslava Kopicová (za ODS), byli krátce po svém nástupu vždy proti maturitám. Záhy je však začali podporovat s tím, že jestliže by byly jednotné zkoušky zrušeny, Česko by zřejmě čekaly arbitráže a musely by se vracet peníze z eurofondů.

Lze předpokládat, že kabinet, který rozhodne buď o dalším z řady odkladů, či o spuštění maturit, se přikloní k názoru ministra. Na druhou stranu premiér Petr Nečas (ODS) před volbami tvrdil, že státní maturita je „zatěžováním učitelů a buzerací studentů“. „Můj osobní názor je, že se zřejmě vláda přikloní k definitivnímu zrušení,“ uvedl pak začátkem července.

Nákladné dědictví

„Nejhorší brambor, nemám horšího dědictví, proti tomu jsou rozpočtové bitky s ministrem Kalouskem hračka,“ tak hodnotil Dobeš ještě nedávno nové maturity v médiích. Už 14 let je připravuje ministerská organizace Cermat.

Deník Právo opakovaně psal, že doteď vyšly na miliardu korun. Cermat zmiňuje 342 miliónů. Na dotaz, kolik to skutečně bylo, Dobeš Právu řekl: „Potvrzuji jednu miliardu.“ Později, po sérii schůzek s příznivci a odpůrci zkoušek, upřesnil: „Kdo ví, jestli ne víc.“

Pomineme-li předchozí čtrnáctileté období, nedávný tendr za 300 miliónů korun na logistické zabezpečení vyhrála společnost Logica Czech Republic. Přesně 58 miliónů spolkne distribuce maturitních otázek do škol za pomoci automobilů.

Co se týká bezpečnosti, půjde podle šéfa Cermatu Pavla Zeleného „opravdu o Pentagon“. Jak dříve zmínil, najaté kurýry budou doprovázet státní zaměstnanci, kteří pohlídají každou „jednotlivou bednu s otázkami“.

Ročně čtvrt miliardy

V přehledu zakázek je pak například i 211 miliónů na bezpečnou tiskárnu, 40 miliónů na rekonstrukci prostor. Asi 80 miliónů půjde na vývoj testů, 95 miliónů na přípravu učitelů, 140 miliónů na letošní podzimní generálku a další peníze na školení. Provoz maturit má vyjít každý rok na čtvrt miliardy plus náklady na chod Cermatu.

Zelený vypsal též celou řadu dalších zakázek, kdy milióny korun směřují opět k firmám, aby třeba monitorovaly, do jaké míry funguje ta či ona část maturit. Na informační web byly vypsány tři zakázky za 2,7 miliónu, na jaře běžela v TV reklama a tak dále.

Stamiliónový rozpočet

Podle dokumentace Cermatu je celkový rozpočet organizace pro rok 2010 předpokládán ve výši 385 miliónů, co se neinvestičních výdajů týče. Sem spadají i platy.

„Máme 55 kmenových zaměstnanců. K nim je nutné přičíst 845 projektových pracovníků, autorů, revizorů, členů expertních týmů a dalších,“ řekl mluvčí Habáň.

U nadlimitních zakázek vypisovaných Cermatem ministerstvo školství samo výběrová řízení neorganizuje. I když má vlastní legislativní sekci s dvěma právními odbory, najímá si k zajištění tendrů externí firmy.

Proti maturitám protestují na Facebooku tisíce studentů. Na 9. srpna plánují demonstraci. Protestní petici, kterou organizují kantoři Matičního gymnázia v Ostravě, podepsali už pedagogové z téměř 180 středních škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám