Hlavní obsah

Lososi se vracejí do Labe. Můžete je chytit, ale nesnězte je - jen zdokumentujte

Právo, ťas

Členové Českého rybářského svazu zpozorovali minulý týden v Labi u soutoku s Bílinou vzácnost - dospělého lososa obecného. Během monitoringu výskytu ryb v řece byla zachycena ryba o velikosti asi 80 cm. Již o týden dříve byl jiný losos o velikosti zhruba 70 cm spatřen v Děčíně u soutoku Labe s Ploučnicí.

Článek

„Rybu se podařilo jednoznačně druhově určit přímo ve vodě, proto nebyla ani vytažena na loď. Ihned po určení jsme ji vypustili zpět na svobodu,“ říká Tomáš Kava z Českého rybářského svazu. Podle Kavy je nyní možné, že rybáři na Labi uloví celoročně hájeného lososa náhodně na udici. „Při náhodném odlovu si rybář lososa samozřejmě nemůže ponechat a musí rybu šetrně vrátit zpět do vody,“ přibližuje Kava a nabízí příznivcům rybaření motivaci: „Pokud se rybáři podaří navíc událost kvalitně zdokumentovat, může jako ocenění obdržet roční povolenku zdarma.“

Adoptujte svou rybu

Výskyt těchto jedinců v letním období prokazuje, že se lososi ze Severního moře nevydávají na tah pouze na podzim, ale i na jaře či v létě, kdy se zdržují v Labi delší dobu. Na podzim pak migrují k trdlištím v přítocích Labe, aby se zde přirozeně rozmnožili. Zároveň se jedná o důkaz, že programy zaměřené na návrat těchto ryb do našich vod probíhající od roku 1998 jsou úspěšné a je proto smysluplné v nich pokračovat.

„Zpráva o letních návratech lososů je povzbudivá také pro veřejnost, která se od loňského roku může aktivně zapojit prostřednictvím dárcovského programu Návrat lososů,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy NP České Švýcarsko.

K dnešnímu dni zaslali příznivci návratu lososů 1914 dárcovských zpráv, na sbírkovém účtu je již více než 51 tisíc korun. „Každá odeslaná dárcovská SMS představuje šanci na život pro jednu z těchto ušlechtilých a člověkem v minulosti vyhubených ryb. Malí lososi adoptovaní veřejností ochutnají svobodu na podzim, kdy je vypustíme do řeky Kamenice v národním parku.“

Malí lososi vypuštění do Labe se chtějí z moře vrátit domů

Reintrodukční projekt s cílem navrácení lososa obecného do českých řek spočívající v jarním vypouštění lososího plůdku probíhá nepřetržitě od roku 1998, kdy byl iniciován Českým rybářským svazem. Správa NP České Švýcarsko se k projektu připojila po svém vzniku v roce 2000. V roce 2008 správa parku spustila vlastní doplňkový program podzimního vypouštění odrostlejších rybiček. Za účelem financování tohoto programu byla ve spolupráci se značkou norských konzervovaných ryb King Oscar, obecně prospěšnou společností České Švýcarsko a Českým rybářským svazem spuštěna sbírka Návrat lososů. Dárci mohou průběh sbírky sledovat také na stránkách projektu.

Losos obecný

Losos obecný (Salmo salar L.) je zástupce čeledi lososovitých (Salmonidae).

Typickým znakem této čeledi je tuková ploutvička nad kořenem ocasu a hákovitá spodní čelist. Losos obecný je příkladem anadromní ryby, tj. druhu podnikajícího třecí migraci z moře do sladkovodních vod. Po narození tráví losos první dva roky ve sladké vodě nedaleko místa vylíhnutí a na jaře třetího roku života ve velikosti 20–25 cm nastupuje pouť do moře, kde se stává rychle rostoucím dravcem lovícím především ve spodním sloupci žijící druhy ryb jako šproty, korušky a sledě. Během tahu přijímá losos potravu velmi omezeně. Při migraci urazí desítky km – i přes 1500 km. Dosahuje průměrné délky 70 až 90 cm, obvyklé maximum je 130 cm. Průměrná hmotnost dospělého jedince je 4 až 8 kg, obvyklé maximum kolem 25 kg. Zbarvení povrchu těla je velmi proměnlivé. Dokud se losos pohybuje v moři, má modrošedý hřbet a stříbrné boky s ojedinělými tmavými tečkami. Během cesty do řek toto základní zbarvení tmavne a mění se. Zbarvení nabírá na intenzitě s rostoucí délkou pobytu ve sladké vodě a nejvýraznější je v době výtěru. Jikry lososů patří mezi největší v rybí říši, dosahují až velikosti hrachu a samice jich proto nemůže mít mnoho.

„Věřím, že za přispění veřejnosti budeme moci na podzim vysadit co největší počet malých rybiček a znásobit tak šanci na návrat dalších dospělých jedinců do rodné řeky. Jsem rád, že již nyní naše účast na projektu přináší viditelné výsledky v podobě návratu prvních lososů,“ říká Radek Hovorka, zástupce značky King Oscar pro střední Evropu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám