Hlavní obsah

Praha hostí čtyři stovky géniů - členů národních organizací Mensa

Praha

Praha od včerejška hostí více než 400 členů národních organizací Mensa z 28 zemí čtyř kontinentů. Organizace sdružuje vysoce nadprůměrně inteligentní lidi ze všech koutů světa. "V Česku se koná pětidenní Evropské výroční setkání členů Mensy (EMAG 2010) vůbec poprvé," informoval předseda Mensy ČR Tomáš Blumenstein.

Foto: Profimedia.cz

Účastníci pražského setkání se zaměří mimo jiné na problémy vzdělávání mimořádně nadaných dětí.

Článek

Mezi delegáty jsou podle Blumensteina emeritní předsedové mezinárodní organizace Mensa Chris Leek z Británie a Jim Werdel z USA, osmdesátiletá čestná prezidentka Abbie Salnyová, americká psycholožka, která celý svůj život zasvětila vzdělávání nadaných dětí, i nynější předseda Willem Bouwens z Nizozemska. Do Prahy míří také předsedové většiny národních poboček Mensy, a to i z exotických zemí, jako je Malajsie nebo Indie.

Doprovodný program: čínská kaligrafie a čeština pro cizince

Na výroční setkání bude v Praze vysoká koncentrace špičkových odborníků na informační technologie, matematiku, ekonomiku, management, public relations, astronomii, psychologii či vzdělávání. V programu je více než pět desítek přednášek a workshopů. Hovořit se bude mimo jiné o původu finanční krize, o faktorech ovlivňujících chování voličů či úspěšné vyjednávání, ale také o misi na Mars, původu gravitace, expedicích za zatměním Slunce nebo o roli žen ve vývoji matematiky. Účastníci se mohou naučit základy čínské kaligrafie a češtiny, uvedli pořadatelé.

Delegáti se zaměří na vzdělávání nadaných dětí

Velkou pozornost budou delegáti věnovat podle Blumensteina vzdělávání nadaných dětí, specifikům jejich výuky a mezinárodnímu programu rozvoje rozumových schopností předškolních dětí. Česko představí svým zahraničním kolegům projekt unikátního mensovního gymnázia Buďánka, které se specializuje na výuku nadaných studentů.

Mezinárodní organizace Mensa vznikla v roce 1946 v Oxfordu. Má přibližně 110 000 členů ve více než 100 zemích světa. Jejím posláním je sdružovat nadprůměrně inteligentní jedince bez rozdílu rasy a vyznání a podporovat výzkum a rozvoj inteligence. Česká Mensa navazuje na Mensu československou, která byla založena v roce 1989. Má asi 2000 členů a její hlavní aktivitou je práce s nadanými dětmi a spolupráce se školami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám