Hlavní obsah

Gel na regeneraci zubů může připravit dentisty o práci

Právo, Michal Mocek

Za pár let to už možná vůbec nebude bolet. Stačí, když se prosadí nově vyvíjený francouzský gel, který obnovuje zubní tkáň a odstraňuje zkažené části zubů.

Foto: Profimedia.cz

Budou zubaři odgelováni na smetiště dějin?

Článek

Hlavní částí gelu tvoří MSH, což je zkratka pro hormon stimulující tvorbu melanocytů. Ty jsou známy spíše jako zdroj melaninu, jenž ovlivňuje zbarvení kůže (čím více ho člověk má, tím je kůže tmavší). Novější studie vědců však zjistily, že hrají klíčovou roli i při regeneraci kostí.

Povzbuzuje buňky k množení

Protože kosti a zuby mají velmi podobnou strukturu, otestovali vědci z pařížského Národního institutu pro zdraví a lékařský výzkum účinky MSH na zuby. Přitom zjistili, že tato látka povzbuzuje buňky zubů k množení a k vytváření nové, zdravé zubní tkáně. Ta pak nahrazuje zkažené části stoliček, řezáků i špičáků.

Francouzi smísili MSH s aminokyselinou, označovanou zkratkou PGA, která se často používá jako „dopravník“ pro jiné chemikálie, které je třeba dostat do lidského těla a jež by byly zničeny, kdyby se dostaly například do žaludku přímo.

Myším se ztratily kazy

U pokusných myší stačil pouhý měsíc používání MSH, aby se ztratily všechny díry v zubech, které měly. Francouzské výsledky zveřejnil ACS Nano, list Americké chemické společnosti.

Při řešení zubních problémů se zatím používají dvě hlavní metody – „vytrhni a nahraď“ nebo „vyvrtej a zaplň“. Na obě dokáží jejich oběti dlouho vzpomínat. Naproti tomu francouzský gel, který by měl být na trhu do tří až pěti let, je údajně zcela bezbolestný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám