Hlavní obsah

Španělsko se otepluje nejrychleji ze všech zemí severní polokoule

Madrid

Španělská meteorologická agentura Aemet v úterý zveřejnila výsledky studie zabývající se globálním oteplováním. Zjistila, že jihošpanělské město Sevilla by mohlo mít stejné podnebí jako Tucson v arizonské poušti v USA, a to ještě do konce tohoto století.

Foto: Profimedia.cz

Španělská Sevilla by mohla mít do konce 21. století stejné klima jako vyprahlý arizonský Tuscon v USA.

Článek

Maximální teploty ve Španělsku by podle projekcí mohly být v období 2071-2100 o tři až šest stupňů vyšší než v letech 1961-1990.

"Pokud by teploty do konce 21. století skutečně tak výrazně stoupaly, bude se v té době podnebí v Seville podobat podnebí v Tucsonu. Klima v metropoli Madridu bude v té době vypadat jako dnes v Seville. V severošpanělské Pamploně pak bude tak teplo jako nyní v Madridu," sdělil předseda Aemetu Ricardo García Herrera.

Navíc by mělo ubývat i dešťových srážek. Podle těchto projekcí budou až do roku 2050 srážky ve Španělsku ve srovnání s koncem 20. století stabilní, ale později v letech 2090-2100 ve srovnání s lety 1961-1990 poklesnou o 15 až 30 procent.

Ze třetiny Španělska může vzniknout poušť

Ochránci životního prostředí i vládní experti již několik let důrazně upozorňují na nebezpečí oteplujícího se klimatu Španělska, kterému se říká 'afrikanizace'. Španělsko je navíc již nyní nejsušší zemí Evropy. V krátkodobé či střednědobé perspektivě pak podle nich může na třetině jeho území vzniknout poušť.

Podle vědecké zprávy ministerstva životního prostředí z dubna vyplynulo, že Španělsko se v posledních 30 letech oteplovalo rychleji než jiné země severní polokoule. Od roku 1975 ve Španělsku v každém desetiletí stoupla teplota o 0,5 stupně Celsia, což je o 50 procent více než činí průměr v zemích severní polokoule, konstatovala zpráva.

Reklama

Výběr článků

Načítám