Hlavní obsah

Gang zlodějů kradl ve školách a školkách, peníze chtěl na drogy

– Ostrava

Do školních jídelen, kanceláří mateřských škol, zubní ordinace či sídel stavebních firem se podle policie vloupala šestičlenná skupina narkomanů z Ostravska. Celkem způsobili škodu přesahující dva milióny korun. Peníze členové gangu, mezi nimiž byla i jedna žena, potřebovali pro svou potřebu, především na nákup drog. Informoval o tom kriminalista Václav Dančík.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Členové skupiny mají podle policie na svědomí tři desítky vloupání v době od loňského listopadu do letošního dubna. Policisté se o jejich činnosti dozvěděli náhodně koncem roku při vyšetřování jiného případu. "Zjistili jsme jednoho podezřelého a pak další. Vytypovali jsme místa, kde kradli. Během dubna a začátkem července jsme šest lidí zatkli a obvinili. Nevylučujeme, že padnou i další obvinění," uvedl policista.

Podle něj skupina za lupem vyrážela v různém složení. "Impulzem byla vždy potřeba peněz. Šel ten, kdo potřeboval. Někdy dva, jindy tři," řekl s tím, že aktivní roli ve skupině sehrála i jednadvacetiletá žena. Většinou fungovala jako řidička, protože její komplicové neměli řidičské průkazy. Zapojovala se i do zločinů. "Nebála se třeba vniknout do objektu," dodala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Zloději nejčastěji hledali příruční pokladny a hotovost. Nepohrdli ale ani elektronikou či nářadím. V jednom případě si odnesli lup za 500 000 korun. Policisté zatím nechtějí upřesnit, zda to bylo v penězích či ukradli věci v této ceně. Vloupali se i do zubní ordinace. Tam ale úspěšní moc nebyli. "Odnesli si částku 1500 korun," doplnil Dančík.

Celkem měl lup hodnotu 1,9 milionu korun. Další škodu přesahující 200.000 korun zloději způsobili poškozením dveří či oken při vloupání. Jednadvacetiletá žena a muži ve věku 23 až 33 let pocházejí všichni z Ostravy a okolí. Právě v okolí Ostravy kradli nejčastěji. Za lupem ale jezdili i do dalších regionů Moravskoslezského kraje či do Uherského Hradiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám