Hlavní obsah

Výzkumníci: malé gorily si hrají jako děti - na babu i na četníky a zloděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Gorily si možná zdokonalují sociální schopnosti i bojové taktiky hrou na zloděje a četníky. K tomuto názoru dospěli badatelé, kteří filmovali gorily v zoologických zahradách po celé Evropě, napsal dnes španělský deník El Mundo.

Článek

Výzkumníci zjistili, že někteří jedinci často tlučou jiné členy tlupy a velmi šikovně se dokážou otočit a vyběhnout v opačném směru. Tyto hrátky vyvolávají honičku a končí obklíčením gorily, která "má babu".

Psychologové vedení Marinou Davilovou Rossovou z univerzity v Portsmouthu natáčeli 21 goril v zoologických zahradách v Berlíně, Hannoveru, Mnichově, Stuttgartu a Curychu.

Chování goril se velmi podobá hrám lidských dětí, možná ale víc připomíná pošťuchování s ranami, jež je ovšem nutné provádět s opatrností, aby se nezvrhlo ve vážnější potyčku.

Vědci přišli na to, že gorily se pouštěly do hry jen když rány byly dostatečně silné a nevšímaly si mírných štulců. Dospěli také k tomu, že lidé nejsou jedinými primáty, kteří cítí nespravedlnost a motivaci k pomstě.

Podle studie zveřejněné v časopise Biology Letters hra připravuje gorily na konflikty, jež by mohly vzniknout při souboji o potravu nebo v době páření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám