Hlavní obsah

Inspekce: Ne všechny mateřské školy uplatňují zásady zdravého stylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 40 procent mateřských škol neuplatňuje zásady zdravého životního stylu odpovídajícím způsobem, zjistila Česká školní inspekce (ČŠI). Inspektoři zkontrolovali ve školním roce 2008 až 2009 celkem 1903 mateřských škol v České republice. Výsledky uvedli v souhrnné zprávě na svých webových stránkách. Školky mají výchovu ke zdravotnímu stylu rozpracovanou ve svých vzdělávacích plánech, v praxi se jim ale ne vždy daří ji uplatňovat, píšou inspektoři.

Článek

Ve zprávě inspekce dále uvádí, že 40 procent školek nebere důsledně ohled na individuální potřeby dětí. Rozvoj pohybových a manipulačních dovedností dětí byl podporován u 64 procent školek. Ve 42 procentech školky prý nevedly děti soustavně k respektování pravidel ochrany zdraví a bezpečí. Inspektoři kontrolovali také úroveň pohybových aktivit dětí vzhledem k jejich věku. Téměř třetina dětí této úrovně nedosahovala.

Program Zdravá abeceda

Cestu k nápravě školkám nabízejí některá občanská sdružení. Například sdružení Aisis oslovuje učitele ve školkách s programem Zdravá abeceda. Školkám nabízí pomůcky, scénáře výuky, kurzy pro učitele, navíc také semináře a poradnu pro rodiče dětí.

Program je postavený na každodenních situacích ve školce, třeba na oslavě narozenin, děti se při těchto příležitostech učí o zdraví a svých potřebách zážitkem a hrou.

"Ačkoliv tomu mnozí dospělí odmítají věřit, předškolní děti si umějí vybrat správný mix pohybu a výživy," řekl metodik programu Nikola Křístek z Aisis. "Když děti nevedeme k přemýšlení nad svým zdravím už v mateřské škole, sami se připravujeme o možnost ovlivnit jejich rozhodování v době, kdy už nejsou pod tak pozorným dohledem jako v mateřské škole. Křivka nárůstu obezity na základních školách je alarmující, ale to už je jen důsledek," dodal.

Program Zdravá abeceda připravila skupina učitelů za podpory odborníků na pohyb, výživu a psychohygienu. Dosud se podařilo vyškolit přes 500 pedagogů, do konce letošního roku by se měl jejich počet zdvojnásobit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám