Hlavní obsah

Brno za peníze EU zateplí přeš čtvrtinu budov základních škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brno opraví 20 až 25 z asi 80 budov základních škol, které má ve správě. Umožní to evropské dotace. Investice půjdou do stovek miliónů korun, 123 miliónů vyplatí radnice firmám jen za letošní práce.

Foto: , Novinky

Ilustrační foto

Článek

Loni se za peníze z EU jako první zateplovala základní škola Kamínky, letos bude následovat dalších pět. Pro dalších deset škol má město evropskou dotaci přislíbenu a nových osm žádostí plánuje podat, uvedl  náměstek primátora Ladislav Macek.

Podle Macka se investice vyplatí. Když se asi před pěti lety zateplila základní škola Pavlovská v Brně-Kohoutovicích, klesly tam náklady na protopený plyn z asi 1,2 milionu korun na 700.000 korun, tedy o více než 40 procent.

První zima po zateplení prokázala šedesátiprocentní úsporu

Ještě výraznější úspory dosáhli v Novém Lískovci, kde loni základní školu Kamínky zateplili na nízkoenergetickou úroveň. "Už se tam ukázalo za první zimu, že úspory na teple jsou přes 60 procent," řekla nedávno ČTK starostka Jana Drápalová (SZ). Zateplení škol městským částem finančně pomůže. "Provozní náklady škol jsou pro rozpočty městských částí hodně velikou zátěží," dodala.

Vnitřní dluh spočítali na 250 miliónů korun

Přes masivní investice zůstává na budovách brněnského základního školství vnitřní dluh. Asi před rokem vyčíslili zastupitelé sumu potřebnou na odstranění nutných poškození na 250 miliónů korun. Nyní se sice investuje do zateplení, zanedbaná však na řadě škol zůstává například elektroinstalace a stav toalet. "Ač je pracovníci škol vypucují, seč to jde, tak to tam jednoduše nevoní," zhodnotil už dřív stav školních záchodů starosta Brna-Bohunic Robert Kotzian (ODS).

V letošním rozpočtu je na investice do základních škol vyčleněno 88 milionů korun, loni to bylo 63 miliónů korun, předloni 29 miliónů korun. V roce 2006, kdy rozpočet připravovala minulá koalice vedená ODS, tvořilo stejnou kolonku v rozpočtu 85 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám