Hlavní obsah

TyfloCentrum Brno chystá pro nevidomé kurzy tance i vaření podle sluchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Brněnští nevidomí se o prázdninách budou učit vařit, tančit nebo pracovat s počítačem. Pobyty s kurzy pro ně chystá brněnské TyfloCentrum. Například letní tábor pro nevidomé pořádá jako jedinou akci svého druhu v ČR.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Ireny Kocí ze sdružení se lidé na akcích učí samostatnosti. "Prospěje jim to, neboť většina jejich rodin je příliš ochranitelských a k mnoha věcem je nepustí," dodala.

V jednom z kurzů TyfloCentra se nevidomí mohou také učit vařit. Organizátoři kurzu se tak snaží dokázat, že v oblasti stravy nemusí být nevidomí zcela odkázáni na rodinu, přátele a sociální služby. Podle Kocí mohou nevidomí vaření zvládnout, musí si ale osvojit určité dovednosti.

Vaří se už voda? Musíte dobře poslouchat

"Při vaření mnohem víc používají sluch. Sluchem poznají, zda se už vaří voda i jestli je tuk v pánvi dostatečně rozpálený," uvedla Kocí. Kurz začíná prací s receptem a nákupem surovin, které na potřebu konkrétního jídla bude kuchař potřebovat. Při nákupu jsou podle Kocí nevidomí dost omezeni, většinou si musejí sehnat průvodce. "Mohou se obrátit i na TyfloCentrum, kde máme terénní pracovníky," uvedla. Když mají zbytky zraku, časem mohou zvládnout sami i nákup v supermarketu. Pohromou však pro ně je, když někdo vymění zboží v regálech.

Mluvící váha a oddělovač bílku

Kurz vaření pořádá TyfloCentrum každý rok, účastníky vede lektorka, která má sama zrakový handicap. Své žáky učí i to, jak zacházet s domácími elektrospotřebiči i pomůckami pro nevidomé. Patři mezi ně mluvící váha a oddělovač bílku.

Brněnské TyfloCentrum se nevidomým věnuje dlouhodobě. Pořádá pro ně například turistickou ligu, kde se sčítají kilometry našlapané při výletech s průvodci, letos otevřelo výtvarnou dílnu. Pravidelně se aktivit společnosti účastní okolo 50 lidí, ročně nabízených sociálních služeb využije až 400 těžce zrakově postižených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám