Hlavní obsah

Pračlověk sever Evropy osídlil dříve, než se dosud předpokládalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Předchůdci dnešního člověka osídlovali severní Evropu dříve, než se předpokládalo. Na východním pobřeží Británie se usadili již před více než 800 tisíci lety. V pondělním vydání časopisu Nature to uvedli britští vědci.

Foto: Profimedia.cz

Za předchůdce dnešního člověka, který žil v době nejstaršího paleolitu před 2,7-1,5 miliony let na území východní Afriky, se považuje člověk zručný (homo habilis).

Článek

Dříve se předpokládalo, že předchůdci dnešního člověka, kteří postupně osídlovali Eurasii, se drželi především teplejších oblastí včetně regionu kolem Středozemního moře.

Pazourek z hrabství Norfolk

Vědci však nově nalezli nástroje z pazourku z doby před 800 tisíci lety v hrabství Norfolk, asi 220 kilometrů na severovýchod od Londýna. Tento nález podle odborníků ukazuje, že lidé osídlovali severnější části Evropy už hluboko v dávné minulosti.

"To, co jsme nalezli, skutečně podkopává tradiční hlediska o tom, jak lidé postupovali (do dalších oblastí) a reagovali na klimatické změny," uvedl spoluautor studie Simon Parfitt z prestižní University College London. "Jen to dokazuje, jak málo víme o odchodu z Afriky".

Za předchůdce dnešního člověka, který žil v době nejstaršího paleolitu před 2,7-1,5 miliony let na území východní Afriky, se považuje člověk zručný (homo habilis).

Podle agentury AP vědci objevili 75 pazourkových nástrojů na nalezišti poblíž pobřežní vesničky Happisburgh. Svůj nález datují do období před 866-814 tisíci lety nebo 970-936 tisíci lety. To je nejméně o 100 tisíc let dříve, než do kdy byl datováno nejstarší osídlení Británie v nedalekém Pakefieldu.

Chybí identifikace pravěkých lidí

Vědci zatím nevědí, který druh předchůdce dnešního člověka tyto nástroje vytvořil. Nebyly totiž nalezeny žádné úlomky kostí, které by umožnily identifikaci těchto pravěkých lidí.

Vědci nyní hledají stopy toho, jak se tito lidé vyrovnávali s relativně nepříznivým klimatem severovýchodní Británie. Oproti jižnějším oblastem tam bylo chladněji, oblast byla zarostlá hustými lesy, takže se špatně lovilo, a v zimě zde bylo méně slunečního světla.

Přečtěte si také: Vosí pavouk je doma po celém Česku
Teplomilný křižák pruhovaný, obecně vosí pavouk, se díky globálním změnám zabydlel i u nás.. Více se dočtete ve čtvrtek v deníku Právo (příloha Café). (inzerce)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám