Hlavní obsah

Planckův teleskop odhalil nejstarší světlo vesmíru

Novinky, BBC, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědcům, kteří vyhodnocují snímky poslané Planckovým teleskopem, se po více než šesti měsících podařilo sestavit obraz oblohy, na němž lze pozorovat “nejstarší světlo” ve vesmíru. Zařízení, pomocí kterého byly snímky pořízeny, jsou schopny rozlišit a zachytit světlo na velmi dlouhých vlnových délkách, jež jsou lidskému oku skryté.

Článek

Výzkumníci tvrdí, že soubor dat, který mají díky Planckovu teleskopu k dispozici, jim pomůže lépe porozumět, jakým způsobem se vesmír formoval do podoby, v jaké ho známe dnes.

“Je to úchvatný obrázek, je v tom jistá krása,” řekl BBC Jan Tauber, který pracuje na projektu vyhodnocování snímků z Planckova teleskopu.

Popředí dominují rozsáhlé části Mléčné dráhy. Jasná vodorovná čára, jež protíná obraz po celé délce, je hlavní disk naší galaxie, jehož součástí jsou i Slunce a Země.

Nejsou to hvězdy

Protože obraz zachycuje záření na nejdelších vlnových délkách, nejsou na něm vlastně znázorněny samotné hvězdy, nýbrž materiál, z něhož jsou tvořeny - spousty prachu a plynů.

Za pozornost stojí mohutné proudy studeného prachu, které dosahují tisíce světelných let nad i pod galaktický prostor.

“Vidíme vlastně strukturu naší galaxie vyjádřenou plynem a prachem, což nám říká hodně o tom, co se děje v sousedství Slunce, a o způsobu, jakým se galaxie tvoří,” neskrýval nadšení profesor Andrew Jaffe, který v týmu zastupuje londýnskou Imperial College.

První světlo

Přestože záření pocházející z Mléčné dráhy je překrásné, vědci jej musejí ze snímků odfiltrovat, aby se dostali k ještě lepším záběrům jejího skvrnitého pozadí, které je na snímku znázorněno purpurově a žlutě. Právě to jsou totiž pozůstatky kosmického mikrovlnného záření (CMB), které jsou klíčovým cílem mise.

Vědci označují přirozené radiační pozadí, viditelné na snímcích z Planckova teleskopu, za “první světlo”, které se mohlo začít šířit vesmírem poté, co se po Velkém třesku prostor ochladil natolik, aby se mohly začít tvořit atomy vodíku. Dříve, než k tomu došlo, byl vesmír tak horký, že hmota a záření se pojily a vesmír byl matný a neprůhledný.

Výzkum vesmíru na základě dat z Planckova teleskopu je hlavním záměrem Evropské vesmírné agentury (ESA).

Reklama

Výběr článků

Načítám