Hlavní obsah

Jediný ledovec v západním Tichomoří by mohl zmizet do pěti let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Jediný ledovec v západní části Tichomoří by se mohl rozpustit do pěti let. Na prudký úbytek ledu z pětitisícové hory Punjak Jaya upozornil podle agentury AFP americký vědec Lonnie Thompson.

Článek

Profesor z univerzity v americkém Ohiu uvedl, že ročně se ledovec zmenšuje o sedm metrů. Jeho tloušťka nepřesahuje 32 metry, a proto by podle Thompsona mohl zmizet během příštích čtyř až pěti let."Je to jediný ledovec v západní části Tichého oceánu, tedy nejteplejšího oceánu na Zemi. Jestli roztaje, ztratí se navždy dějiny (ledovců)," prohlásil v Jakartě po návratu ze "záchranné mise" na horu. "Je to první ledovec, jaký znám, pod nímž je slyšet téci vodu," dodal uznávaný odborník na ledovce.

Nejvyšší hora Indonésie Punjak Jaya leží v odlehlé a těžko přístupné centrální oblasti Papuy. Thompson se svým týmem odebral velké bloky ledu, které budou uloženy na univerzitě v Ohiu. Jejich zkoumání by mělo odhalit výkyvy teplot v minulosti a pomoci pochopit i klimatické změny, které planeta zažívá v současnosti. Výsledky výzkumu by měly být zveřejněny v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám