Hlavní obsah

Brno bude potřebovat do dvou let přes 100 tříd ve školkách, dětí bude přibývat

Brno

V Brně bude třeba do dvou let postavit více než 100 tříd ve školkách. Vyplývá to z prognózy růstu počtu dětí v předškolním věku, jak ji zpracovali úředníci brněnského magistrátu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do počátku školního roku 2012/2013 by podle nich mělo vzniknout minimálně pět tříd pro děti od čtyř do šesti let v tradičních školkách. Dále 100 tříd pro tříleté děti v takzvaných školičkách. Plán schválili zastupitelé.

Odmítnutých je čím dál víc

V Brně bývá v posledních letech zápis do školky strašákem rodičů. Potíže začaly nemožností získat volné místo v rozvojových lokalitách. Loni už kapacita nestačila v celém Brně. Ředitelky mateřských škol při zápisech v roce 2009 přijaly 66 procent dětí, 34 procent jich musely odmítnout.

Letos nepřijaly 1519 dětí, 902 jich k zápisu nepřišlo. Rodiče se o ně buď starají doma, nebo jim shánějí jiné hlídání. Zčásti jde o postižené děti, které potřebují zvláštní péči.

Školičky zaplatí EU, ministerstvo nepřispěje

Školičky, s nimiž se počítá pro překrytí deficitu, by podle studie magistrátu mohly zřizovat různí zájemci. Výhodou je, že na vybudování zázemí pro děti lze získat evropskou dotaci. Nevýhodou je, že zařízení nepatří do sítě školek a ministerstvo nepřispívá na platy. Promítá se to do nákladů, které hradí rodiče.

Z městských částí budou mít potíže s hledáním volného místa ve školce například rodiče v Bohunicích. V příštích zápisech nebude nejspíš pro tříleté děti žádné volné místo, všechna obsadí starší chlapci a dívky. Studie tam navrhuje vybudovat dvě nové třídy.

Potíže rostou s novými byty

V dalších lokalitách začnou výraznější potíže, kdyby se tam v souladu s plány stavěly nové byty. Týká se to Bosonoh, Brna-jih, Bystrce a Žebětína, mezi nimiž se staví nové sídliště Kamechy, Chrlic, Ivanovic, Jundrova, kde se má počet obyvatel do roku 2013 zvýšit až o čtvrtinu, Líšně, Maloměřic a Obřan i Slatiny.

Dnes je v brněnských mateřských školách přes 10 000 míst, za poslední dva roky jich 1000 přibylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám