Hlavní obsah

Cestování se otevírá neslyšícím, průvodci mohou absolvovat kurz znakové řeči

Právo, ťas

V České republice je evidováno kolem půl miliónu sluchově postižených, kteří se se svými zájmy, potřebami a přáními neliší od lidí slyšících. Odlišuje je jenom jazyk, který používají. Český znakový jazyk se ovšem běžně ve školách nevyučuje a také jím většina populace nevládne.

Článek

„Nejmarkantněji se problémy s komunikací projevují ve službách, zvláště pak v cestovním ruchu, kde jde ve většině případů o interakci mezi poskytovatelem služeb a jeho klienty,“ říká Jitka Neumannová, garantka specializovaného kurzu českého znakového jazyka určeného pracovníkům působícím v cestovním ruchu na Vysoké školy obchodní (VŠO) v Praze.

Kurz českého znakového jazyka vyučovaný na VŠO je určen pro odborníky v cestovním ruchu - průvodce, pracovníky cestovních kanceláří, leteckých společností, provozovatele a zaměstnance hotelů, restaurací či penzionů. Kurz vyučuje uznávaný a zkušený lektor Václav Ptáček, který zároveň připravil a sestavil specializovaná skripta zaměřená na oblast cestovního ruchu.

Václav Ptáček je člen rady České společnosti tlumočníků znakové řeči. Pracuje v České televizi jako poradce pro český znakový jazyk. Přednáší jej i na půdě Komory tlumočníků znakového jazyka nebo v České unii neslyšících.

Další běh kurzu otevírá škola na podzim. Bližší informace najdete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám