Hlavní obsah

Jak se žije syrským studentům v univerzitním Brně

Novinky, Jiří Wagner, manažer vnějších vztahů FEKT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) VUT v Brně má za sebou dlouholetou spolupráci se zahraničními univerzitami z celého světa. Jednou z hlavních partnerských zemí je Sýrie, tato země z Blízkého východu posílá do Brna desítky studentů a také akademických pracovníků. V současné době studuje, či pracuje na FEKTu téměř 40 lidí ze Sýrie.

Článek

Co do České republiky přitahuje zahraniční studenty?  O tom hovoří jedna z nejnadanějších syrských studentek Ramia Deeb, která působí na Ústavu výkonové elektrotechniky a elektroniky. Studentka s titulem inženýra mluví čtyřmi světovými jazyky, k tomu téměř dokonalou češtinou.

Proč jste si pro své studium vybrala právě ČR?

Na své mateřské univerzitě v Latakii jsem nemohla studovat doktorský program, jelikož ho nemáme, začala jsem tedy hledat alternativu. A protože má vaše fakulta výborné jméno jak v Sýrii, tak také v celé Evropě, odkud mám spoustu známých, rozhodla jsem se právě pro Brno. Navíc všichni u nás říkají, že je tu krásně a jsou zde úžasní lidé. Chtěla jsem je poznat.

Jak dlouho ještě budete studovat v Brně?

Cesta je ještě dlouhá, po roce vím, že mi to bude trvat ještě minimálně další tři roky.

Stíháte při takto náročném studiu i pracovat?

Ano po prvním roce mi bude nabídnuta spolupráce od fakulty, za což jsem velmi vděčná.  Doteď jsem pomáhala studentům, připravovala jsem různé materiály a pomáhala psát články. Mimo to jsem jezdila s ostatními kolegy na konference a samozřejmě jsem tvrdě pracovala na své disertační práci.

Mluvíte krásně česky, není to pro vás složitý jazyk?

Bohužel je a to dokonce velmi, nicméně musím se snažit, některé zkoušky jsou v češtině, ale když se nemohu „vymáčknout“, všichni jsou schopni se mnou mluvit anglicky, za což jim velmi děkuji. (Ramia studuje v českém jazyce. Přednášky a konzultace jsou v češtině. Platí pravidlo, že na prvním místě je jazyk český, popřípadě není problém vše vysvětlit anglicky - pozn. red.)

V čem vidíte rozdíly mezi studiem v Sýrii a tady v Brně?

Rozdíly jsou velké, jak vzdálenost, kultura, jazyk, náboženství, tak také kvalita zázemí a možnost vyzkoušet si vše v praxi.

Určitě je to také ubytování. Najdu zde však i spoustu stejných znaků. V Sýrii studují všichni také dohromady, nejsou rozdíly mezi ženami a muži. Největší problémy jsem v ČR měla na začátku studia – nové prostředí, jazyk. Dojela jsem navíc v zimě, takže to bylo opravdu těžké.

Studujete první ročník doktorského studia na Elektrotechnické fakultě, myslíte si, že najdete snadné uplatnění v praxi?

Určitě ano, myslím si, že ženy jsou po dostudování takového náročného oboru připraveny ještě lépe než kdejaký muž. Jejich uplatnění na trhu práce je potom určitě snazší. Navíc po studiu na FEKTu se nemusí bát téměř nikdo, že by práci nenašel.

Pokud nestudujete, co ráda děláte ve volném čase?

Ráda cestuji, nejraději mám Prahu a Brno. Je to tu moc zajímavé. Snoubí se kultura, památky a příroda. Máte to tu moc hezké, taky ráda často jezdím na Slovensko.

Jaká jsou vaše nejoblíbenější místa v Brně?

Mám ráda celé Brno, centrum, náměstí Svobody, Petrov, taky velkou část přehrady, tam jsou krásné lesy. Moc ráda tam chodím na procházky. Mám ráda ten šum a lidi kolem.

Určitě koleje, parky a studentský klub TERČ. Hlavně mám ráda vaše tradice.

Máte nějaké oblíbené typicky české jídlo?

Musím uznat, že jsem ze začátku měla velké problémy si zvyknout. Zejména mi chybí náš typický chleba, ale takový rohlík také není k zahození. Z českých jídel mám nejraději kapra,  koláč, uzený sýr.

Kolikrát jste byla doma za dobu vašeho studia?

Byla jsem doma jednou na Vánoce minulý rok, teď v létě je to dost drahé, ale stále jsem s rodinou v elektronickém kontaktu – denně. Internet je super a řeší všechny mé problémy, protože kontakt přes internet je mnohem rychlejší a levnější. Je velká výhoda moderního života v Brně – internet, bankomaty, doprava. Moc se mi líbí modernější život tady.

Zůstanete v Brně i po dokončení doktorského studia?

Vrátím se domů, ale ještě je to daleko. Zatím moc se mi tu líbí, Češi jsou skvělí, mám výborného školitele (prof. Aubrecht), kolegové i všichni lidi na mém ústavu. Je pravda, že i lidé u zkoušek jsou výborní. Nemám nyní důvod kamkoli chodit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám