Hlavní obsah

Jaderné zbraně jsou jedinou ochranou Země před asteroidy, tvrdí vědci

Novinky, pst

Před možnou apokalyptickou srážkou Země s velkým asteroidem má podle vědců lidstvo ve skutečnosti jedinou možnou obranu: jaderné zbraně. Přes různé jiné návrhy zůstanou podle serveru Space.com rakety s nukleárními hlavicemi jediným řešením pro nasazení v poměrně omezeném čase. Půjde však o možnost velmi nejistou, protože se ji nejspíš nikdo neodváží vyzkoušet.

Článek

"Jaderná bomba je nejsilnější známou bombou. Má třimiliónkrát vyšší účinnost než chemické bomby. Otázkou ovšem je jak tuto energii účelně využít," uvedl ve své přednášce na setkání Americké astronomické společnosti fyzik David Dearborn z Národní laboratoře Lawrence Livermora, která se podílí na programech vývoje jaderných zbraní.

Nepopulární, ale jediné řešení

Dearborn soudí, že pouze jaderná exploze vyvine dostatek energie, aby dokázala odvrátit asteroid z kolizní dráhy se zemí a zabránit srážce, která by mohla vyhladit dominantní formy života. Země už podobné srážky zažila. Poslední velká kolize byla pravděpodobně hlavní příčinou vyhynutí dinosaurů před 65 milióny let.

"Pokud půjde o opravdu velký asteroid a my o něm budeme vědět jen pár let dopředu, jaderná exploze je pravděpodobně to jediné, co budeme moci udělat," souhlasí s Dearbornem David Morrison, který vedl v rámci NASA výzkum zaměřený na možné důsledky srážek Země s asteroidy a kometami.

Na druhou stranu si však Morrison myslí, že pokud by byl asteroid velký jen do půldruhého kilometru v průměru a varování by přišlo s větším předstihem10 až 20 let, pak by se možná po jaderných zbraních nesáhlo a hledalo by se jiné řešení. Ovšem v takovém případě by šlo hlavně o pokus hrubou silou - úder nejadernou balistickou raketou, nebo raketami, které by těleso vychýlily z kolizní dráhy se Zemí.

Nikdo přitom nemůže zajistit spolehlivost naznačených metod, zvláště když veřejnost má odpor k jaderným zbraním a nikdo nejspíš neumožní i kvůli rizikům z možných následků především jadernou metodu vyzkoušet. Nicméně Dearborne zdůrazňuje, že podle něj není žádný jiný způsob, jak ve vzduchoprázdnu s minimální gravitací vychýlit poměrně rychle letící těleso, jako je asteroid o průměru jednoho kilometru.

Efektivní transport ohromné energie

"S nukleární hlavicí dostanete (k asteroidu) ohromné množství energie pomocí přemístění malého množství hmoty," vysvětluje výhody jaderné obrany Dearborn. Podle jeho počítačových simulací by na vychýlení asteroidu s průměrem kolem 270 metrů stačila 300kilotunová exploze na jeho povrchu patnáct dní před hrozící kolizí. Asteroid by byl zasažen někde za hranicí Měsíce a 97 procent jeho hmoty by Zemi zcela minulo.

O asteroidy jsou přitom poměrně neprozkoumané. NASA má v plánu vyslat do roku 2025 k nějakému asteroidu pilotovanou misi. Nové údaje má kolem 10. července poskytnout evropská sonda Rosett, která se má dostat do blízkosti asteroidu Lutetia.

Reklama

Výběr článků

Načítám