Hlavní obsah

O udělení grantů školám na Oranžovou učebnu hlasovalo 500 000 lidí

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Půl miliónů lidí vybíralo ve veřejném hlasování, která z více než tisíce přihlášených škol získá grant Oranžová učebna Nadace ČEZ. Cílem projektu Oranžová učebna je zkvalitnit výuku přírodovědných a technických předmětů na základních, středních a vyšších odborných školách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O grant projevilo zájem přes tisíc škol, získalo ho 14 z nich. Veřejnost hlasovala o nejlepších žádostech od 15. 4. do 15. 5. 2010. Nadace poskytne v rámci tohoto projektu na nové učebny bezmála dva a půl miliónu korun. Správní rada Nadace ČEZ potvrdila 7 škol, které získaly nejvíce hlasů, a dále vybrala dalších 7 mimořádně kvalitních projektů.

O příspěvek mohly žádat základní a střední školy, vyšší odborné školy, odborná učiliště a speciální školy. Školy byly automaticky zapojeny do hlasování veřejnosti na webových stránkách www.cezregionum.cz. Do výběru škol se tak mohla zapojit poprvé i veřejnost. „Velice nás potěšil velký zájem ze stran škol i hlasujících. Rádi jsme částečně přenechali rozhodnutí o udělení grantu na veřejnosti. Oranžová učebna je nový celostátní projekt, a proto nás jeho velký ohlas u veřejnosti příjemně překvapil,“ řekl Ondřej Šuch, ředitel Nadace ČEZ.

Ve středočeském kraji získala nejvíce hlasů Střední průmyslová škola v ulici Generála Kholla v Rakovníku. Tuto školu podpořily tisíce hlasujících a získaly tak pro ni multimediální učebnu automatizace a počítačové grafiky za 200 tisíc korun.

Vyšší odborná škola grafická a střední průmyslová škola grafická v Praze je další školou, která získává grant Oranžová učebna. „Samozřejmě máme radost, že nám získaná částka pomůže vybavit naši školu finančně náročnými technickými prostředky, které není v současnosti naše škola ze svých prostředků schopna financovat. Také nás těší, že naše škola má podporu veřejnosti,“ říká Marcela Smolová, učitelka fyziky, matematiky a technického kreslení. „Chceme vybudovat multipředmětovou učebnu fyziky a chemie s moderními zobrazovacími i měřicími technologiemi. Počítačový sběr a on-line prezentace měřených dat zefektivní a oživí výuku, umožní rychlé modifikace experimentu. Věřím, že vybudování učebny přispěje ke kreativnímu pracovnímu prostředí pro žáky i učitele,“ dodává Smolová.

V rámci grantu Oranžová učebna mohly školy požádat o nadační příspěvek na nákup nebo modernizaci vybavení v učebnách fyziky, chemie, v laboratořích a učebnách se zaměřením na technické obory. Studenti i pedagogové se tak dočkají nových výukových simulátorů, speciální výpočetní techniky, interaktivních tabulí a dalších výukových pomůcek. V rámci projektu mohou být hrazeny také náklady na stavební úpravy související s instalací zařízení. Maximální částka jednoho nadačního příspěvku je 200 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám