Hlavní obsah

Odpadní vodu vyčistí aktivní bakterie, připraví vám je speciální přístroj

Novinky, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní technologii likvidující především tuky a dusíkaté látky v tekutých odpadech pomocí přírodních bakterií vyvinuli vědci v USA pro malé znečišťovatele, jako jsou stravovací zařízení, i jako doplněk zvyšující účinnost a řešící některé provozní problémy čističek odpadních vod.

Článek

Přístroj s názvem BioAmp měří jen tři čtvrtě metru, instaluje se na zeď a k provozu potřebuje pouze přívod vody a elektřiny o napětí 220 V. Za to uživateli dodá 30 biliónů aktivních bakterií denně.

Bakterie začínají pracovat ihned po vypuštění

Právě skutečnost, že bakterie jdou do odpadní vody již aktivní, označuje za velkou přednost této technologie Dan Pazdírek, obchodní ředitel společnosti NCH Czechoslovakia, která přístroj prodává na českém trhu. „Tyto bakterie zasahují okamžitě, zatímco u některých jiných technologií se vypouštějí pouhé spory,” zdůrazňuje.

Technologie přišla na trh teprve v loňském roce, přesto se dnes už používá ve 20 zemích, především v Evropě, USA a Tichomoří. Přístroj umožňuje přírodní cestou rozkládat tuky, škroby, proteiny, papír a různé druhy organického odpadu. Živí se jím totiž právě bakterie, které BioAmp vypouští.

Pro malé i velké znečišťovatele

„Toto řešení je ideální pro malé znečišťovatele, typicky stravovací zařízení, jimž stačí jeden přístroj. Stejně tak jej ale využijí i velcí producenti, především jako doplněk zvyšující účinnost a řešící problémy již existujících čističek. Často je využívají i společnosti provozující přímo kanalizace a odpady,“ říká Pazdírek.

Pomocí BioAmpu lze totiž mimo jiné odstranit i nepříjemný zápach, který činnost čističek často doprovází. Zároveň také díky němu není nutné odvážet nahromaděné tuky, protože ty se pomocí bakterií prostě zlikvidují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám