Hlavní obsah

Šimpanzi zabíjejí své sousedy, aby si rozšířili teritorium

Washington

O šimpanzích se už dlouho ví, že se navzájem zabíjejí, ale motiv vědci neznali - až doteď. Deset let trvající výzkum šimpanzího chování, který vědci provedli v Ugandě, zjistil, že šimpanzi zabíjejí své sousedy, aby rozšířili vlastní teritorium, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Šimpanzi zabíjejí jeden druhého. Zabíjejí své sousedy a naše pozorování naznačuje, že to dělají proto, aby rozšířili své území na úkor obětí," uvádí profesor antropologie John Mitani z Michiganské univerzity ve studii, která vyšla v pondělí v časopise Current Biology.

Vědci v rámci výzkumu pozorovali a zdokumentovali 18 smrtelných útoků a získali přesvědčivé důkazy o třech dalších případech zabití šimpanzí tlupou čítající asi 150 primátů v Ngogu v ugandském národním parku Kibale. V důsledku výprav menších skupin šimpanzů na území sousedních šimpanzích komunit zvětšila sledovaná tlupa své území asi o 22 procent a rozšířila tak svůj přístup k potravě a možná i většímu počtu samiček.

Šimpanzi jsou nejbližším zvířecím příbuzným člověka a vědci jejich chování často studují, aby našli klíč k našemu vlastnímu evolučnímu vývoji a chování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám