Hlavní obsah

McCartney vyzývá k zachování zákazu lovu velryb

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý člen skupiny Beatles Pual McCartney vyzval v pondělí k udržení zákazu lovu velryb, který by mohl tento týden padnout a být nahrazen kvótami, uvedla televize Skynews. V Maroku jedná Mezinárodní velrybářská komise, které je pod tlakem Japonska, Norska a Islandu. Tyto země chtějí moratorium na jednání 88 zemí zrušit, píše BBC.

Foto: archiv, Právo

Paul McCartney

Článek

Paul McCartney vyzval vlády zemí, které se jednání účastní, aby se vyslovily pro zachování zákazu: „Jak v 21. století můžeme jen uvažovat o zabíjení velryb nebo jakýchkoli zvířat tak barbarským způsobem? Vlády by měly jednat a chránit tato překrásná zvířata. Je třeba ukončit krutá jatka velryb a nechat tato nádherná zvířata na pokoji."

Zákaz komerčního lovu vyhlášený v roce 1986 ale porušují právě tři zmíněné země, zejména Japonsko. Mezi lety 2008 a 2009 bylo uloveno na 1500 kytovců pod pláštíkem lovu pro vědecké účely.

Foto: Profimedia.cz

Na japonskou velrybářskou loď vytahují ulovenou velrybu s mládětem. Hájí se, že lov je pro vědecké účely.

Pro zavedení kvót hovoří fakt, že tzv. lov pro vědecké účely, není nijak regulován. Komise by povolila do let 2015 lov jen 90 procent kusů ze současného stavu ročně a poté by čísla klesla. U plejtváka malého by ze současných 935 kusů lovených Japonci v Antarktidě měl počet klesnout na 400 a v roce 2015 na 200. Přitom nyní Norsko stanovilo kvótu, že může ulovit 1000 těchto kytovců ročně. Islanďané jich uloví 50 ročně a Inuiti jich smí ulovit 212 za rok.

Kvóty velryby neuchrání, varují vědci

Vědci navíc varují, že stanovené kvóty jsou příliš vysoké. Jen u plejtváků malých ze se středního Atlantiku jsou kvóty takové, aby umožnily druhu uchovat si stávající stavy. U plejtváka Brydeova jsou stanoveny příliš vysoké. U plejtváků myšoků a plejtváků malých ze východu Severního Atlantiku navrhované kvóty dvakrát přesahují čísla, která by podle vědců umožnila udržet stávající stavy těchto kytovců.

Foto: Profimedia.cz

Japonští velrybáři bourají ulovenou velrybu.

„Tato čísla nekorespondují s vědeckým poznáním,“ uvedl Jean Benoit Charrassin z francouzského přírodovědeckého muzea. Justin Cooke z Mezinárodní jednoty pro zachování přírody plán popsal jako ostudný.

Snaha obnovit komerční velrybářství

„Tato dohoda by nejen pootevřela dveře pro komerční velrybářství, ale mohla by je zcela vykopnout, protože Jižní Korea chce akce postupně odkrajovat z (dohody). Jsou tu velrybářští spící obři, kteří čekají jen na obnovení lovu,“ uvedla Andy Ottaway, který vede skupinu za zákaz lovu Campaign Whale.

Jižní Korea běžně loví menší kytovce ve svých vodách. Další se také zachytí v sítích. Jen v letech 1994 až 2006 bylo do sítí v Koreji a v Japonsku chyceno podle oficiálních údajů na 1000 plejtváků malých, ale podle expertů je číslo dvojnásobné.

Japonci nabízené kvóty naopak odmítají jako příliš nízké. Navíc by omezený lov umožňoval maso prodávat jen na domácích trzích. Japonsko usiluje o prolomení moratoria také proto, že lov pod pláštíkem vědeckého výzkumu napadla u mezinárodní tribunálu jako porušení moratoria Austrálie.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám