Hlavní obsah

Včely vytvářejí kolektivní imunitní systém, udržují jej svými výměšky

Právo, Alexandr Petrželka

Sesbíranou antimikrobiální pryskyřicí smíšenou s vlastními výměšky sterilizují včely své úly. Tím získá celé společenství „sociální imunitu“ a každý jednotlivec pak ušetří energii, kterou by jinak jeho organismus potřeboval na udržování imunitního systému v pohotovosti. Tuto novou funkci včelích výměšků odhalil výzkum, o kterém informoval před rokem v létě magazín Evolution.

Foto: Profimedia.cz

K přirozeným nepřátelům včel patří především sršně.

Článek

Divoké včely si v přírodě zakládají úly v dutinách stromů. Ještě než se v ní královna s dělnicemi usadí, včely celý vnitřní povrch pokryjí tenkou vrstvičkou pryskyřice, vosku a svých výměšků, směsí známou jako propolis. Touto hmotou rovněž zjemní povrch budoucího úlu, zacelí pukliny, uzavřou nežádoucí otvory, aby se jimi dovnitř nemohli dostat jejich přirození nepřátelé, především sršně. Stejným materiálem včely také obalí mrtvá těla predátorů, které kvůli velikosti nemohou z úlu odstranit.

O pozitivních vlastnostech propolisu bylo popsáno mnoho stránek knih a odborných časopisů. Existují studie, prokazující jeho účinnost proti virovým a bakteriálním patogenům a dokonce i proti rakovinnému bujení. Mike Simone a Marla Spivaková z Minnesotské univerzity v St. Paul již dříve potvrdili efektivitu propolisu proti viru HIV-1 a nákaze včelím morem.

Univerzální propolis

„Chtěli jsme zjistit, co dalšího tato obdivuhodná látka dokáže,“ uvedli svou informaci v časopise Simone a Spivaková. Oba vědci si v přírodě opatřili vhodné duté kmeny, umístili je do laboratoře a vnitřek některých potřeli výtažkem z komerčního propolisu brazilského a amerického původu, další kontrolní nechali čisté. Poté takto upravená hnízda nabídli uměle sestaveným včelím koloniím.

Po několika dnech odebrali z každého úlu několik mladých včel a podrobili je biochemickým testům. Ukázalo se, že jedinci, kteří se narodili v upravených dutinách, měli v porovnání se včelami z kontrolních úlů imunitní systém méně aktivní.

„Předpokládáme, že pryskyřice ve sledovaných hnízdech inhibovala (zde nedovolila) bakteriálním společenstvím přirozený růst a včely tak nemusely aktivovat imunitní obranu,“ uvedl Simone. „Přesto nás překvapilo, jak rychle se tento efekt projevil.“

Včelí vosk má sám o sobě antimikrobiální účinky, proto je překvapivé, že včely investují tolik námahy do sběru lepkavé pryskyřice a „výroby“ propolisu. Kumulovaný ochranný efekt všech složek zřejmě převyšuje.

Simone a Spivaková závěrem poznamenali, že rostlinnou pryskyřici pro její ochranné a protiparazitární účinky používá i další sociální hmyz, mravenci, ale také někteří ptáci a dokonce savci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám