Hlavní obsah

Německé školy a firmy mají pochopení pro fotbal: Kvůli MS vyhlásí zítra volno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Po úspěšném vstupu do mistrovství světa se fotbalová horečka v Německu roztočila ještě na vyšší obrátky. Patrně ji nezastaví ani nepraktická doba konání druhého zápasu svěřenců Joachima Löwa se Srbskem, který začíná v pátek už ve 13:30. Podle průzkumu dá totiž asi třetina firem v Německu svým zaměstnancům "fotbalové volno". Stejně se zachovají i mnohé školy a univerzity.

Článek

Úvodní vítězství německých fotbalistů nad Austrálií 4:0 sledovalo u televize 28 miliónů Němců. Další statisíce se v neděli shromáždily u velkoplošných obrazovek v takzvaných fanouškovských mílích, které vyrostly po celé zemi.

Fandit se bude i na firemních párty

Velká část z nich nepřijde ani o páteční duel se Srby. Některé podniky dokonce chystají pro své fotbalem poblázněné zaměstnance párty, kde budou moct německé jedenáctce pohromadě držet palce.

Na firemní fotbalový mejdan se mohou těšit například pracovníci centrály společnosti Siemens, která pro ně podle listu Berliner Morgenpost připravila vedle promítacího plátna i jídlo, pití a fotbalový kvíz. Volno v pátek odpoledne dostanou podle ankety deníku Bild také zaměstnanci dalších velkých i menších firem. Většinou si ho ale budou muset napracovat.

Na mnichovské univerzitě se bude fandit u grilu 

Podobně velkorysá budou rovněž mnohá školní zařízení. "Zápas budeme sledovat společně na dvoře s grilovaným masem a pitím," přiblížil páteční "přednáškový program" na mnichovské univerzitě tamní profesor Manfred Schwaiger.

Základní a střední školy většinou ukončí výuku ve 13:00, aby žáci stihli úvodní výkop. Vedení jednoho wuppertalského gymnázia dokonce zajistilo studentům zvláštní autobusy, aby se dostali včas domů. Jiná jim zase nabídnou možnost sledovat zápas pohromadě se spolužáky.

V pátek se v Německu nezastaví provoz jen v řadě firem a škol, ale například také v parlamentu. Jeho zaměstnanci budou moct na dálku povzbuzovat německé reprezentanty v jedné z budov Spolkového sněmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám