Hlavní obsah

Prezident: Školné ano, ale jen jako regulátor zájemců o studium

Právo, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zavedení školného na vysokých školách je podle prezidenta Václava Klause nutností. Mělo by však plnit hlavně funkci regulátoru zájemců o studium.

Foto: Volfík René, ČTK

Prezident republiky varuje před zjednodušeným vnímáním školného jako dalšího zdroje financování vysokých škol.

Článek

Prezident upozornil na jeden z výsledků jednání o vznikající vládní koalici ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. „Školné je považováno primárně za další zdroj financování vysokých škol. Takový krok by byl hrubou koncepční chybou. Tento aspekt školného je pro mě naprosto okrajový, druhořadý,“ řekl v pondělí v Olomouci novinářům Klaus.

Školné, jak dále uvedl, by se především mělo stát přirozeným regulátorem pro ty, kteří skutečně chtějí studovat. „Je to cena, regulátor toho, kdo na vysokou školu chce či nikoliv. V tom je základní smysl školného,“ zdůraznil Klaus a dodal, že podle něj je u nás vysokých škol příliš velké množství.

„Radím jako zkušený politik“

„Je hodně vysokých škol, hodně studentů, ale velmi málo pedagogů a důsledkem je nebezpečně klesající kvalita,“ dodal prezident. Rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných má podle Klause budoucnost a může se jí podařit sestavit silnou vládu. Nelíbí se mu ale, že při jednání o „předprogramech“ jdou zástupci zmíněných stran „zbytečně“ do detailů.

„Řešit nyní věci, kterými se vlády zabývají čtyři roky, jako velmi zkušený politik považuji za riskantní. Začali ale razantně, vehementně a to je dobře. Směr je to nepochybně správný. Věřím proto, že dojdou k společnému závěru a vytvoří vládu, která skutečně bude vládnout,“ řekl Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám