Hlavní obsah

Eyjafjallajökull ochromila Evropu, na Islandu jsou následky erupce minimální

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islandská sopka Eyjafjallajökull před téměř měsícem přestala chrlit lávu a popílek, následky její činnosti na samotném Islandu překvapivě nejsou nijak velké. Potvrzuje to Petr Burian z cestovní kanceláře CK Periscope Skandinávie. V minulých dnech podnikl cestu po okolí vulkánu a hlásí: „Během osmihodinové túry v pohorkách bez návleků mi popel ani prach dovnitř bot neproniknul, stačilo je pořádně vyklepat.“

Článek

Podle Buriana se ukázalo, že popílek pokryl jen malou část území Islandu ležícího v blízkosti sopky. „Popelem je zasažena jen malá část území, která je prakticky neobydlená. Vede tudy hlavní islandská silnice č. 1, nacházejí se tu zajímavé a hojně navštěvované vodopády i ledovcové splazy,“ říká Burian.

Ze známých osídlených míst dopadal prach nejvíc na obec Skógar. Jen při výjimečné změně síly nebo směru větrů byly postiženy i obce Vík nebo Hvolsvöllur. Jednou dopadl sopečný prach na město Selfoss.

„Sopka už skoro měsíc neprodukuje popel, ale pouze parní sloupec,“ popisuje Burian. Cestu na Island podnikl hlavně proto, aby zjistil, zda je dál možné posílat tam klienty. Na základě svých poznatků z místa se rozhodl, že zájezdy s jeho cestovkou se uskuteční v plánovaných termínech. Změny na trasách budou podle něj jen sporadické. Ruší se například výlet do horské osady Thórsmörk, jejíž ledovce jsou pokryty černým popelem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám