Hlavní obsah

Centrum Výživa dětí řeší nejčastěji nadváhu a obezitu dětí

Praha

Nejčastěji řeší rodiče v poradenském centru Výživa dětí s odborníky dětskou nadváhu a obezitu a zdravotní potíže s nimi spojené. Nadbytečná kila má 16 procent českých dětí, zatěžují pohybový aparát, způsobují kožní problémy, u dívek zrychlují pohlavní zrání, u chlapců zpomalují. Obézní děti jsou náchylné k dýchacím infekcím a vyššímu tlaku. Kvůli nadbytečným kilům se cítí špatně mezi vrstevníky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle nutriční terapeutky Jitky Ruskové přispívají ke vzniku nadváhy a obezity vedle dědičnosti hlavně přejídání a nedostatek pohybu. Právě se stravováním si však řada rodičů podle ní neví rady. V centru dostanou bezplatně radu pro své potomky od tří do 18 let věku. S centrem spolupracuje dětský lékař a odborník na sportovní výživu. Bezplatné rady jsou také na informační lince 800 230 000, a to každý všední den od 09:00 do 17:00, a v on-line poradnách. Centrum je nově i na facebooku.

Rodiče, kteří mají zájem o komplexní poradenství, vyplní dotazník stravovacích zvyklostí dítěte. Najdou ho v ordinacích praktických dětských lékařů nebo na internetu. Dotazník vyhodnotí školené nutriční terapeutky a vypracují několikastránkové doporučení na míru dítěte.

Rusková řekla, že za pět let fungování centra zodpověděly nutriční terapeutky přes 5000 telefonických dotazů rodičů, dětí a dalších členů rodiny, vyhodnotily 6200 dotazníků stravovacích zvyklostí a zodpověděly 4200 dotazů v on-line poradnách.

Děti, které jsou již obézní, popřípadě mají zdravotní potíže kvůli vyšší hmotnosti, vždy vyšetří lékař. Poradna je v areálu kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice.

Rodiče mohou přijít i s jiným stravovacím problémem, než je přejídání. Dostanou radu i v případě, že dítě odmítá některé typy potravin, například maso, ovoce či zeleninu, má alergii na některé potraviny či trpí podváhou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám