Hlavní obsah

Zastřelte si svého učitele, zní nabídka paintballového klubu brněnským školám

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Neotřelou a pro mnohé šokující výzvou "Zastřelte si svého učitele" lákal prostřednictvím internetové reklamy brněnský paintballový klub především žáky základních škol v Brně a okolí, ale i jejich učitele k adrenalinovému zážitku.

Článek

I když šlo podle vedení klubu o reklamní nadsázku a snahu upoutat pozornost vedení škol - zvláště na závěr školního roku - na jiný způsob tradičního uvolnění dětí, než bývá zvykem, kampaň se místy setkala s velmi tvrdým odporem a odsouzením. A podle mínění odborníků není jen nemístná, ale dokonce i škodlivá.

„Neposílejte již vaše žáky do ZOO či na prohlídku hradu. Dopřejte jim zábavu, pohyb a radost z vítězství. Vyzkoušejte Laser Paintball!“ píše se v nabídce nazvané "Laser Paintball - zastřelte si svého učitele", kterou dostaly desítky škol v Brně a v okolí.

„Oslovili jsme tímto způsobem dvě stě škol v Brně a v okolí. V takto formulované nabídce nevidíme nic hrozného. Bylo to naprosté nedorozumění a nepochopení nadsázky. Navíc jsme po prvním mailu, který některé skutečně pobouřil a nyní je předmětem mediální i jiné diskuse, poslali do škol i další, nadsázku vysvětlující,“ hájil Právu reklamní tah jednatel paintballové společnosti Martin Gretschmer.

„Chtěli jsme tím mimo jiné i poukázat na pro děti již dávno nudné a neměnné praktiky na konci školního roku, kdy se stále opakují stejné výlety a cesty, a nabídnout i zcela něco jiného formou nevšední volnočasové aktivity. Střílet k nám jezdí už řada škol včetně učitelů a tato zábava se jim zjevně líbí,“ dodal Gretschmer.

Ředitelka ZŠ: Je to drzost

Zcela jiného názoru je však ředitelka ZŠ Hamry v Brně Karla Havelková. „Nemám vůbec nic proti sportu ani proti paintballu. Ale předpokládám, že je to ze strany organizátorů výsměch nám pedagogům, kteří máme v současné době plné ruce práce nejen s nechutí žáků a studentů učit se, ale hlavně s nechutí žáků a studentů zachovávat přiměřeně věku společenské chování a vůbec respektovat dospělé a učitele,“ reaguje ředitelka.

Zároveň se pozastavuje ještě nad drzostí, že by měly školy vlastně pomáhat v otevřeném postoji žáků proti svým kantorům, byť formou střelby v podobě kuliček, které nezabíjejí.

Zcela vážně před tímto jevem varuje lékař Jiří Brančík, primář psychologického oddělení Vojenské nemocnice Brno. „Podle mého názoru se jedná o více než špatnou reklamu. Jde o morálně demotivující akt či výzvu, která je o to víc nebezpečná, že byla vznesena v době, kdy je autorita učitelů na velmi špatné úrovni stejně jako morálka dětí. Něco podobného považuji za jednu s posledních pověstných kapek, a pokud by bylo možno takové jednání posuzovat jako trestný čin, pak bych se za jeho důsledné vyšetření přimlouval,“ uvedl psycholog.

Brněnská radnice: Je to šokující

Policie dosud žádné trestní oznámení v souvislosti s reklamou Zastřelte si svého učitele dosud neobdržela. „Pokud k tomu však dojde, budeme se případem zabývat a předpokládám, že by zřejmě došlo i na konzultaci ohledně etiky takové reklamy s odborníky na tuto problematiku,“ řekl Právu mluvčí policie v Brně Bohumil Malášek.

Mailem se zabývá také brněnská radnice. Primátorův náměstek Daniel Rychnovský (KDU-ČSL) ji označil za šokující zvláště v době, kdy skutečná střelba ve školách v zámoří i Evropě už není nic ojedinělého.

Společnost provozující paintballovou střelbu v areálu bývalého objektu raketového vojska v Ořechově u Brna od dalších reklamních mailů v tomto duchu ustupuje. „Chtěli jsme takto oslovit i další především střední školy v Brně a okolí. Pod vlivem reakcí, které naše první oslovení vyvolalo, však nabídku změníme,“ dodal Gretschmer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám